11:54 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1194
  Pratite nas

  Ekonomije SAD i evrozone smanjiće se za 30 odsto na godišnjem nivou u drugom tromesečju. Oporavak od nove pandemije koronavirusa trajaće najmanje do kraja sledeće godine, navode analitičari Agencije za kreditni rejting (Fič Rejtings).

  Kako je objavila francuska novinska agencija AFP, analitičari Fič-a smatraju da je ograničavanje javnog života u SAD i Evropi izazvalo ozbiljan pad ekonomske aktivnosti, prenosi portal Sibiz.

  U tom svetlu se procenjuje da bi BDP u tekućem tromesečju u SAD i Evropi mogao da se smanji za sedam do osam posto na kvartalnom nivou i za 28 do 30 posto godišnje.

  Ovo je nezapamćeno privredno usporavanje, navode analitičari Fič-a dodajući da se nešto slično dogodilo u Kini u prvom tromesečju.

  Agencija za kreditni rejting takođe je istakla da ako se zdravstvena kriza i mere olakšaju, u drugoj polovini godine može se očekivati značajno poboljšanje privrede.

  Privrednoj aktivnosti može se pomoći vladinim podsticajnim paketima. I u ovom slučaju BDP se neće oporaviti na nivou pre pandemije koronavirusa pre kraja 2021. godine, navode analitičari Fič-a.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  virus korona, Evropa, ekonomska kriza
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga