15:57 27 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  2344
  Pratite nas

  Zbog virusa korona stala je svetska ekonomija. Stotine i stotine ogromnih tankera plutaju svetskim morima i zatvaraju prilaze velikim svetskim lukama.

  Plovila su prepuna naftom koja još uvek nema svoje kupce. 

  Članice OPEK-a početkom aprila postigle su sporazum o smanjenju dnevne proizvodnje nafte. One će proizvoditi minimalnih 15 miliona barela. Ovog aprila, nezavisno od ove odluke, pala je potražnja za naftom u svetu za čak 29 miliona barela, navodi „Geopolitika“.

  Stvorio se nikada viđeni višak nafte, zbog čega su mnogi naftni rezervoari širom sveta napunjeni „do čepa“. U takvim uslovima proizvođači i prerađivači nafte počeli su da koriste tankere kao pomorske rezervoare za višak nafte. Zbog viška je krenuo pravi lov na te vrste brodova — ko će pre do tankera.

  U tim i takvim okolnostima tankeri su napravili pravu gužvu u najprometnijim morskim prolazima. Čitave kolone stoje ispred velikih naftnih luka i terminala. Problem prave i sami vlasnici — s jedne strane tankeri se aktivno koriste kao rezervoari za naftu, dok s druge strane vlasnici „ne teraju“ tankere, već čekaju kako bi dobili više vremena da pronađu najboljeg kupca. 

  Lov u mutnom donosi ekstraprofit. Cena najma tankera porasla za 7-10 puta. Prevoznici namerno smanjuju brzinu isporuka, kako bi imali više vremena da pronađu partnera za potpisivanje najprihvatljivijeg ugovora.

  Pročitajte još: 

  Može li se Srbija obogatiti na cenama skladištenja nafte

  Ruski ministar energetike: Situacija na tržištu nafte stabilizovaće se do kraja godine

  Milijarde dolara na jednom mestu — pored američke obale /video/ 

   

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  tankeri, nafta, koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga