15:50 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1104
  Pratite nas

  Izraelski stručnjaci napravili su plan nazvan sistem „10-4“ kako da svi mogu da idu na posao i u školu, a da se virus korona ne širi.

  Ovaj sistem, koji je zasnovan na jednoj slabosti virusa korona, omogućio bi da se pokrenu privredne aktivnosti i život donekle vrati u normalno stanje, a da ne dođe do skoka broja zaraženih i već ga razmatraju austrijski državni organi, prenosi Hafpost.gr

  Ta slabost virusa je period od tri dana, od trenutka kada se neko njime zarazi dok ne postane prenosilac. Autori predloga, Uri Alon i Ron Milo sa izraelskog Naučnog instituta Vajcman, te Eran Jašiv, profesor ekonomije na Univerzitetu Tel Aviv i u Londonskoj školi ekonomije, kažu da bi rad trebalo organizovati u dvonedeljnim ciklusima.

  Tako bi zaposleni radili četiri dana kao i obično, poštujući zaštitne mere kao što su nošenje maski i držanje bezbednog odstojanja. U narednih deset dana, kada postoji mogućnost da virus nekome prenesu ako su se zarazili, bili bi u karantinu kod kuće.

  Prosvetne vlasti Austrije odlučile su da primene taj sistem u školama od 18. maja.

  Tako bi, prema analizi Instituta Vajcman, reprodukcioni broj virusa bio manji od jedan, čime bi bilo izbegnuto njegovo eksponencijalno širenje.

  Naučnici smatraju da bi tako čak i zaraženi koji nemaju simptome mogli da budu u kontaktu sa drugim kolegama, a da virus ne prenesu. Rad u preduzećima i u školama na taj način bio bi organizovan po grupama, dok bi oni koji su u samoizolaciji mogli da rade ili prate nastavu od kuće. Bilo bi moguće i organizovati posao i nastavu tako da roditelji i deca u isto vreme provode period samoizolacije kod kuće.

  Kako navode izraelski profesori, ovakvim sistemom smanjuje se mogućnost naglog skoka broja zaraženih otvaranjem firmi, izbegava se novo uvođenje strogih karantinskih mera, pomaže se privredi, ali i zaposlenima, da počnu da zarađuju kako bi se smanjile ekonomske štete od pandemije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  privreda, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga