01:48 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 125
  Pratite nas

  Vlasnik kompanije „Amazon“ Džef Bezos mogao bi da postane prvi svetski bilioner, odnosno čovek čije bogatstvo je premašilo hiljadu milijardi dolara.

  Kompanija „Komparisan“, koja se bavi istraživanjima tržišta i pravljenjem softverskih i matematičkih modela u ekonomiji, uradila je istraživanje ko bi mogli da budu prvi svetski bilioneri.

  Prema njihovoj proceni, magičnu granicu od hiljadu milijardi dolara bogatstva prvi će preći Džef Bezos, i to 2026. godine. On je trenutno najbogatiji čovek na svetu, iako je izgubio čak 38 milijardi dolara na razvodu, a trenutno bogatstvo mu se procenjuje na skoro 144 milijarde dolara.

  Džef Bezos
  © AP Photo / Ted S. Warren, File
  Džef Bezos

  Prema računici ove kompanije, biće mu potrebno manje od šest godina do titule bilionera, jer u poslednjih pet godina njegovo bogatstvo raste po stopi od 34 odsto godišnje.

  Bezos će 2026. godine, kada postane bilioner po ovoj računici, imati 62 godine.

  Pored Bezosa, trku za titulu bilionera predvodi i nekoliko kineskih biznismena.

  Ksu Đijan, kineski milijarder, predsednik kompanije Evergrande
  Ksu Đijan, predsednik kompanije Evergrande

  Prvi među njima koji bi mogao da stigne do titule bilionera je Ksu Đijan, predsednik građevinske kompanije „Evergrande“. On je trenutno „težak“ 30,2 milijardi dolara, a u klub bilionera mogao bi da uđe2027, kada bude imao 68 godina.

  Direktor kompanije Alibaba Džek Ma
  © AP Photo / Thibault Camus
  Direktor kompanije Alibaba Džek Ma

  Trećeplasirani na ovoj listi je Džek Ma, kineski magnat koji je na čelu „Alibabe“. Njegovo bogatstvo procenjuje se na 40,6 milijardi dolara, a do titule bilionera mogao bi da stigne 2030. godine, kada napuni 65 godina.

  Ma Huateng, kineski milijarder
  Ma Huateng

  Za njima sledi takođe Kinez, Ma Huateng, prvi čovek tehnološke firme „Tensent“, najvrednije azijske kompanije. Njegovo bogatstvo moglo bi da pređe hiljadu milijardi dolara 2033. godine, kada Ma bude imao 61 godinu.

  Posle Kineza, najveće šanse da postane bilioner ima jedan Indijac, Mukeš Ambani, čije se trenutno bogatstvo procenjuje na 53 milijarde dolara.

  Mukeš Ambani, indijski milijarder
  Mukeš Ambani, indijski milijarder

  On je najveći deoničar „Rilajans industriza“, najvrednije indijske kompanije, konglomerata koji se bavi petrohemijom, prirodnim bogatstvima, energijom, tekstilom, maloprodajom... Indijski biznismen bi mogao da uđe na listu bilionera takođe 2033. godine.

  Predsednik kompanije Luj Viton Bernar Arno
  © AFP 2021 / Martin Bureau
  Predsednik kompanije "Luj Viton" Bernar Arno

  Na šestom mestu je Bernar Arno, Francuz koji je na čelu „Luj Vitona“. Trenutno poseduje bogatstvo vredno 92,2 milijarde dolara, a i on bi na listi najbogatijih mogao da se nađe 2033. godine.

  Osnivač Fejsbuka Mark Cukerberg
  © AP Photo / Steven Senne
  Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka

  Tek sedmi je Mark Zakerberg, osnivač „Fejbuka“, ali je on i najmlađi u društvu hiperbogataša. Prema procenama „Komparisana“, Zakerberg, koji trenutno ima 76,4 milijarde dolara, mogao bi da premaši hiljadu milijardi 2036, kada napuni 51 godinu.

  Studija „Komparisana“ daje šansu još četvorici trenutnih bogataša da postanu bilioneri.

  Stiv Balmer, vlasnik Los Anđeles Klipersa i bivši generalni direktor Majkrosofta
  Stiv Balmer, vlasnik Los Anđeles Klipersa

  To su Stiv Balmer, bivši generalni direktor Majkrosofta i vlasnik NBA tima Los Anđeles Klipers. Balmer, koji ima 51,9 milijardi dolara, mogao bi da uđe u klub bilionera 2040. godine, kada bude imao 85 godina.

  Majkl Del, vlasnik kompanije Del
  Majkl Del, vlasnik kompanije Del

  U igri je i Majkl Del, osnivač tehnološke kompanije nazvane po njegovom prezimenu, čije bogatstvo iznosi 30 milijardi. On bi mogao da postane bilioner 2043, kada bude imao 78 godina.

  Osnivači Gugla Leri Pejdž i Sergej Brin
  © AP Photo / Randi Lynn Beach
  Leri Pejdž i Sergej Brin iz vremena kada su zajedno sarađivali na osnivanju Gugla

  Tu je i suosnivač Gugla Leri Pejdž, koji je „težak“ 67 milijardi dolara. Za njega se procenjuje da bi mogao da postane bilioner 2051. godina u svojoj 77. godini.

  Njegov vršnjak i takođe suosnivač Gugla Sergej Brin u klub bilionera može da uđe kada i Pejdž. Trenutno njegovo bogatstvo je oko 48,5 milijardi dolara.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  milijarderi, bogataši
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga