19:16 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  48966
  Pratite nas

  Jedna australijska kompanija tokom istraživanja na području opštine Rekovac, nedaleko od Jagodine otkrila je indikatore koji upućuju na značajnu mineralizaciju bora i litijuma – elemenata koji su nezamenljivi u sektoru proizvodnje baterija i vozila na električni pogon.

  Pronađeni su u dva istražna bušenja duga 1.240 metara, a koja su udaljena jedan od drugog oko 1,8 kilometara.

  Iz ove kompanije, koja ima tri licence za istraživanja u okolini Rekovca, iako prezadovoljni početnim rezultatima, ističu da je ovo tek početak istraživanja, ali i ističu da početni rezultati obećavaju i ukazuju na postojanje ogromnog mineralnog sistema bora i litijuma.

  Ova kompanija ima i pet koncesija za istraživanje zlata u Peruu, gde su pronašli značajne rezerve plemenitih metala, ali i u Austriji, gde su, nedaleko od mesta Volsburg pronašli ležište sa 11 miliona tona rude litijuma.

  U ovoj australijskoj kompaniji napominju da su rezultati kod Rekovca veoma slični onima koje je „Rio Tinto“ pronašao nedaleko od Loznice, a reč je o ležištu koje u sebi krije 10 odsto svetskih rezervi litijuma.

  Podsetimo, nedavno je i kanadska kompanija započela izradu elaborata rudnih rezervi, što je prvi korak ka dobijanju dozvole za eksploataciju, jer je u rejonu Piskanja, kod napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru pronašla rezerve bora i litijuma, što je ležište vredno oko dve milijarde dolara, a rokom eksploatacije od dve decenije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ruda, litijum, bor
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga