16:53 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  211320
  Pratite nas

  Nastavkom ili nikad potpunim nestankom virusnih i drugih sličnih pretnji stanovništvu i državama upitnim se čini povratak na otvorene granice, apsolutnu slobodu kretanja stanovništva i radne snage, klasično tržište rada i sve dosad poznate zakonitosti radnih migracija.

  Virusni nalet svom silinom u kratkom vremenu zahvatio je praktično sve prostore, sve populacije i sve delatnosti koje se pre svega temelje na radnoj mobilnosti, socijalnim i radnim kontaktima.

  Brzina i silina virusnog destruktivnog talasa s puno početnih, prenosnih i posledičnih nepoznanica ukazala je na naučnu nespremnost i sve manjkavosti u kriznim razdobljima po puno društvenih i državnih parametara uređenih sistema, društava, prostora i država.

  Svet je jednostavno zastao, a nova vremena i novi obrasci organizovanja postali su nužnost.

  Zatvaranje u uske nacionalne okvire i povratak državnim odlukama u interesu vlastite populacije uzdrmao je pomno političko-diplomatski građeni asocijacijski sistem i potvrdio obrazac funkcionisanja u novim kriznim i mogućim budućim okolnostima. Ponovno se potvrdilo kako je ljudska populacija apsolutno najvažniji deo svakog društva i prostora i osnovni činilac svake delatnosti, a dolazak iznenadne i neplanirane krize (virusne ili neke druge) udar koji poremeti manje-više sve ustaljene zakonitosti, prenosi „Geopolitika“. 

  Finansijski i radni poremećaji su posebno vidljivi i s dalekosežnim posledicama, pa su rezolutne odluke i postupanja nacionalnih vlada ključni za ublažavanje destrukcije i usmeravanje razvojnih procesa u budućnosti.

  Zasnovana naravno na znanju, sposobnosti, odgovornosti i stručnosti uz napuštanje dosadašnjeg političkog determinizma.

  Destruktivni faktori

  Privremena zaboravljenost migracijskih pritisaka prema Evropi i demografskih problema vezanih uz smrtnost, prirodni pad, depopulaciju i nedostatak odgovarajuće radne snage razvijenih i izrazito depopulacijskih evropskih zemalja biće kratkog veka, jer su upravo ratne i ovakve današnje virusne krize i najveći destruktivni faktori svake populacije, ma koliko ona bila medicinski, organizaciono, tehnološki i na svaki drugi način zaštićena i razvijena.

  Prave refleksije virusne krize na demografske strukture još se ne vide u službenim statistikama, ali mogu da se pretpostave i projekcijski postave prema parcijalnim podacima o smrtnosti i povećanju broja nezaposlenih koji su nam već dostupni praktično za svaku zemlju.

  Demografski poremećaji su očekivani, a državne intervencije će svakako biti potrebne u funkciji demografske revitalizacije i ukupnog razvoja.

  Smanjivanjem radnih, proizvodnih, prodajnih i ostalih sličnih aktivnosti u kriznim vremenima kad prihodi, dobit i finansijske akumulacije nisu u očekivanim, planskim ili već naviknutim poslovodnim okvirima, rezultiraju velikim brojem otkaza.

  Otkaz se pokazao kao najjednostavnija poslovna mera i zapravo je negacija ključne važnosti ljudske populacije u svim delatnostima. Delom su otkazi radnog odnosa nužnost zbog nemogućnosti stvaranja potrebnih prihoda, ali delom su i posledica smanjivanja profitnih trendova, neplaćanja za fizički izostanak s posla, nesposobnosti kriznog upravljanja i slično. Nasuprot tome, zatvaranjem granica, zabranom putovanja i socijalnim razdvajanjem, neke druge delatnosti koje nisu morale da zaustavljaju svoju aktivnost (građevinska npr. i slične), imaju istovremeno veliki problem održavanja funkcionalnog poslovanja upravo zbog nemogućnosti osiguravanja radne snage mobilnim ili migracijskim modelom.

  Ublažavanje udara

  Krizna otpuštanja radnika i njihov nedostatak u temeljnim delatnostima koje mogu i moraju da funkcionišu u svim okolnostima, potvrđuju potrebu zakonskog definisanja radnih prava u kriznim vremenima i državne podsticajne intervencije primarno zasnovane na poreskim sistemu kao najvažnijem obrascu ublažavanja posledica.

  Državni model ublažavanja kriznog udara pritom ne bi smeo da bude linearan, jer je i potencijal reagovanja na krizu različit i konačno bi u kriznim vremenima trebalo da se sprovodi model usklađenosti s mogućnostima.

  Višak radne snage

  Dolaskom virusne krize postojeći obrazac osiguravanja radne snage jednostavno je prekinut, a veliki broj novih nezaposlenih zbog krize praktično menja uhodanu paradigmu. A nastavak sledi po novim pravilima i pristupima.

  Razmatranje nastavka i definisanje novih obrazaca zapošljavanja, podsticajnih mera i migracijskih zakonitosti radne snage potvrđuju se i svrstavaju među prioritetna odlučivanja i postupanja.

  To potvrđuju i posledice krize upravo u Austriji i Nemačkoj, zbog čega se nužno promenila i projekcija potrebe za radnom snagom iz balkanskih zemalja. 

  Prema stručnim procenama, virusna kriza će dovesti do najveće recesije u Nemačkoj nakon Drugog svetskog rata i porasta stope nezaposlenosti sa 0,7 na 5,8 odsto, kao i nefunkcionalnog tržišta rada zbog ograničenja kontakata.

  Istovremeno je porast nezaposlenosti u Austriji zbog krize u relativnim odnosima prema ukupnoj zaposlenosti i prema broju stanovnika veći nego u Nemačkoj: Austrija ima porast nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu 58 odsto, a Nemačka 19 odsto

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Austrija, radna snaga
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga