02:33 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 010
  Pratite nas

  Agenciji za investicije Crne Gore do sada je podnesena 31 aplikacija za upis u knjigu državljana kroz program ekonomskog državljanstva.

  Desetak aplikacija je prošlo sve bezbednosne provere i u završnoj su proceduri kod Ministarstva unutrašnjih poslova, rečeno je Pobjedi iz Agencije.

  Odluka o ekonomskom državljanstvu na snagu je stupila 1. januara 2019.

  „Do sada nije uručen nijedan crnogorski pasoš, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, koja je za posledicu imala zatvaranje međunarodnih granica“, objasnili su iz Agencije i naglasili da, i kada budu dodijeljeni pasoši, imena neće biti dostupna, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

   

  Pasoš Crne Gore
  © Sputnik / Aleksandar Milačić

  Procedura obrade zahteva, između ostalog, predviđa proveru ispunjenosti uslova datih Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

  „Zatim obuhvata proveru međunarodne podobnosti od strane licenciranih agenata angažovanih za tu svrhu, nakon čega, u slučaju pozitivnog mišljenja, sledi provera Ministarstva unutrašnjih poslova“, podsećaju iz Agencije, prenosi CdM.

  Navode da je trenutno na listi šest turističkih projekata. To su kolašinski hoteli „Kolašin rizort end spa“, „Breza“, „Bjelasica 1450“ i K16, dok će budvanska Kraljičina plaža i žabljački „Durmitor hotel end vilas“ raditi po mešovitom modelu.

  Sačinjavanje i procedura oko liste razvojnih projekata za turizam je u nadležnosti resornog ministarstva.

  „U njegovoj nadležnosti je i trenutno otvoreni javni poziv za kvalifikovanje na listu razvojnih projekata u oblasti turizma, dok konačnu listu projekata odobrava Vlada. Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo javni poziv za listu projekata u oblasti poljoprivrede i drvoprerade na osnovu kojih se može steći crnogorsko državljanstvo“, rekli su iz Agencije.

  Naveli su da je pandemija usporila ovaj projekat, kao i sve segmente ekonomije.

  „Međutim, kako su licencirani agenti za posredovanje (koji su renomirane međunarodne kompanije sa razvijenim kontaktima na globalnom tržištu) obavestili Vladu, interesovanje za ovaj program i dalje je veliko. Priprema aplikacija se vrši planiranom dinamikom iako glavno ograničenje predstavljaju zatvorene granice. Sve ostalo funkcioniše uglavnom nesmetano“, saopštili su iz ove institucije i dodali da su lani obezbedili sve administrativne uslove za nesmetan prijem i obradu aplikacija.

  „Licencirani agenti za posredovanje rade na promociji našeg programa, pripremi i podnošenju zahteva“, naveli su iz Agencije.

   

  Tagovi:
  Crna Gora, pasoš
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga