09:32 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1658
  Pratite nas

  Leva cev tunela „Čortanovci“, koji se, zajedno sa vijaduktom, gradi u okviru projekta brze pruge između Beograda i Budimpešte, probijena je danas, na železničkoj deonici Stara Pazova – Novi Sad, u dogovorenom roku.

  Leva tunelska cev duga je 1.156 metara, a izgradnja tunela „Čortanovci“, obuhvata dve tunelske cevi, sa po jednim kolosekom, ukupne dužine 2.242 metra. Desna tunelska cev, duga 1.086 metara, probijena je 3. aprila 2020. godine, tokom vanrednog stanja u Srbiji.

  Probijanje cevi u Čortanovcima

  Izgradnju brze pruge Stara Pazova – Novi Sad, uključujući i izgradnju tunela i vijadukta „Čortanovci“, izvodi ruska kompanija „RŽD Internešnel“.

  Probijanju cevi prisustvovali su ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, zamenik direktora ogranka ruske kompanije „RŽD Internešnel“ u Srbiji, Mansurbek Sultanov, predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović i novi direktor „Infrastruktura železnica Srbije“ Nebojša Šurlan.

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na ceremoniji probijanja leve cevi tunela Čortanovci
  © Foto : Aleksandar Milačić
  Izgradnja treće deonice između Novog Sada i granice sa Mađarskom trebalo bi da počne na jesen.

  Od Beograda do Novog Sada za pola sata

  „Probijena je i ova cev tunela. Sledeće godine ćemo vozom ići od Beograda do Novog Sada, za najviše 30 minuta. Sve vreme, i kada je bila epidemija i pre, a i danas, ovo gradilište radi u tri smene. Ovo gradilište i ruske železnice su primer kako izgledaju dobra gradilišta i kako posluju najbolje svetske kompanije“, istakla je Mihajlović i dodala da je srećna što na tom gradilištu, pored svetskih izvođača, rade i srpske kompanije.

  Kako je rekla, izgradnja treće deonice između Novog Sada i granice sa Mađarskom trebalo bi da počne na jesen, a sve železničke stanice na trasi brze pruge biće nove.

  Radovi se završavaju pre roka

  Zamenik direktora „RŽD Internešnela“ u Srbiji Mansurbek Sultanov ocenio je da je probijanje leve cevi tunela vrlo bitan događaj, jer će brza pruga godinama služiti budućim generacijama.

  Direktor ruske kompanije „RŽD internešenel“ za Srbiju Mansurbek Sultanov
  © Sputnik / Aleksandar Milačić
  Direktor ruske kompanije „RŽD internešenel“ za Srbiju Mansurbek Sultanov

  „Nema potrebe da danas govorim o brojkama, danima, neprestanom radu i procentu završenosti. Već smo rekli da radovi teku kako treba, završavaju se pre roka“,napomenuo je Sultanov.

  Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je to najzahtevnija deonica, u čiju izgradnju su uloženi veliki napori i znanje.

  „Imaćemo privilegiju da, među prvima, na budućoj velikoj trasi od Budimpešte, preko Subotice, Novog Sada, Beograda, a kasnije, po planovima države, i do juga Srbije, putujemo velikom brzinom“, istakao je Mirović i dodao da je taj projekat od velikog značaja za Srbiju, a posebno Vojvodinu.

  Izgradnja tunela i vijadukta „Čortanovci“ počela je 11. avgusta 2017. godine. Vrednost projekta je 337,6 miliona dolara, a finansira se iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

  „RŽD Internešnel“ obnavlja škole

  Fiskulturna sala OŠ „Jovan Dučić“, renovirana u okviru humanitarnog rada „RŽD internešenel“
  © Sputnik / Aleksandar Milačić
  Fiskulturna sala OŠ „Jovan Dučić“, renovirana u okviru humanitarnog rada „RŽD internešenel“

  Pre probijanja leve cevi tunela, zvaničnici su obišli i OŠ „Jovan Dučić“ na Petrovaradinu, kojoj je kompanija „RŽD Internešnel“ donirala opremu za učionicu za informatiku i renovirala fiskulturnu salu.

  U okviru humanitarnog rada „RŽD internešenel“ renovirana je i savremeno opremljena učionica za informatiku u OŠ „Jovan Dučić“
  © Sputnik / Aleksandar Milačić
  U okviru humanitarnog rada „RŽD internešenel“ renovirana je i savremeno opremljena učionica za informatiku u OŠ „Jovan Dučić“

  „’RŽD Internešnel‘ je renovirala pet škola širom Srbije. To je vrlo društveno-odgovorna firma s kojom ćemo, s velikim zadovoljstvom, nastaviti saradnju“, izjavila je Mihajlović.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Pruga Beograd-Novi Sad, pruga, Čortanovci, tunel
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga