12:20 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  13814
  Pratite nas

  Kompanija Inditeks, jedan od vodećih svetskih prodavaca odeće, koja ima veliki broj radnji u Srbiji, najavila je zatvaranje 1.200 prodavnica širom sveta

  Španska grupacija, u čijem su sastavu i prodajni lanci „Zara“, „Masimo Duti“, „Berška“, „Pul en ber“, „Stradivarijus“, zabeležila je gubitak u prvom kvartalu 2020. i najavila plan restrukturiranja od 2,7 milijardi evra kojim se predviđa zatvaranje prodavnica, prenosi Tanjug pisanje Fajnenšel tajmsa.

  Cilj Inditeksa je da poveća prodaju putem interneta za 25 procenata u ukupnoj prodaji do 2022. godine, u odnosu na prošlogodišnji porast od 14 procenata.

  Vanredne mere španske vlade zbog epidemije virusa korona primorale su desetine miliona potrošača da se preorijentišu ne samo na kupovinu osnovnih životnih namirnica putem interneta, već i drugih potrepština u poslednja tri meseca.

  Inditeks, koji je osnovao španski milijarder Amansio Ortega, planira da potroši u naredne tri godine 900 miliona evra na poboljšanje svoje IT prodaje, ali i na fizičke prodavnice koje imaju dobar promet. Kako se navodi na sajtu te kompanije, Inditeks na 96 tržišta širom sveta ima ukupno nešto manje od 7.500 radnji.

  „Procenjuje se da će mreža kvalitetnijih fizičkih prodavnica u kombinaciji sa mrežom IT prodavnica doneti dugoročni godišnji rast prodaje za 4 do 6 odsto“, navodi se u saopštenju kompanije.

  Ovi investicioni planovi usledili su nakon što je što je Inditeks u periodu od tri meseca, do kraja aprila, prijavio neto gubitak od 409 miliona evra, u odnosu na profit od 734 miliona evra u istom periodu 2019. godine.

  Izlog u Milanu
  © Sputnik / Marijana Kolaković

  Prodaja je u prvom kvartalu kompanijske finansijske godine pala za 44 odsto u odnosu na isti period godinu dana, na 3,3 milijarde evra, pošto je zbog pandemije bilo zatvoreno gotovo 90 odsto prodavnica Inditeksa.

  Prema podacima ovog maloprodavca, sada je otvoreno 78 posto prodajnih mesta.

  Poslovne performanse su počele da se popravljaju u maju, a na tržištima koja su u prvoj nedelji juna bila potpuno otvorena, prodaja je bila manja za samo 16 procenata. Sve prodavnice Inditeksa u Španiji otvorene su od ponedeljka.

  Akcije Inditeksa si ojačale u sredu na popodnevnom trgovanju na Madridskoj berzi za 2,7 posto.

  Tagovi:
  prodavnice, Zara
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga