05:48 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 21
  Pratite nas

  Zemlje-učesnice sporazuma OPEK plus su, prema preliminarnim podacima, ispunile sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za 89 odsto, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak u intervjuu za agenciju „Blumberg“.

  „Što se tiče sprovođenja sporazuma, smatram da je on na prilično visokom nivou – otprilike 89 odsto, prema preliminarnim procenama, što je prilično visok pokazatelj“, objasnio je Novak.

  On je dodao da je Rusija u okviru OPEK plus skoro u potpunosti ispunila svoje obaveze.

  „Naše kompanije ispunile su sporazum praktično 100 odsto, blizu 100 odsto i u maju i u junu i nameravaju da sporazum realizuju u potpunosti“, dodao je Novak.

  Ministar je konstatovao da je u aprilu i maju situacija u celini bila prilično povoljna u pogledu rasta oporavka potražnje, ali da u junu ostaje neizvesnost u vezi sa potražnjom nafte, jer su vidljivi rizici novih žarišta kovida 19 i, shodno tome, drugog talasa pandemije, pa je potrebno pratiti situaciju.  

  U četvrtak će se o rezultatima sporazuma OPEK plus razgovarati na zasedanju ministarske posmatračke komisije koja obuhvata osam zemalja: Rusiju, Saudijsku Arabiju, UAE, Kuvajt, Alžir, Venecuelu, Irak i Kazahstan.

  Ranije su ministri država sporazuma OPEK plus već razgovarali o nedovoljnom smanjenju proizvodnje u savezu. Prema mišljenju Saudijske Arabije, „u sporazumu nema mesta za loše rezultate“. Prema procenama Međunarodne agencije za energetiku (IEA), u maju, zemlje kao što su Irak, Nigerija, Angola, Kazahstan i druge, nisu uspele da u potpunosti smanje proizvodnju nafte u skladu sa kvotom. Na sastanku 6. juna zemlje saveza složile su se da se ovaj zaostatak nadoknadi u periodu jul-septembar.

  Tagovi:
  OPEK plus, OPEK
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga