15:02 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  114525
  Pratite nas

  Republici San Marinu, jednoj od najmanjih evropskih država, preti bankrot zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon pandemije virusa korona, kao i gubitak samostalnosti zbog duga.

  Republika San Marino je na početku pandemije oklevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1.200 građana od ukupno 33.000 i procentualno skočila na prvo mesto po broju zaraženih u svetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere, piše sanmarinski dnevni list „Il Fato Kotidijano“, a prenosi Tanjug.

  Još pre pandemije, bankarski sistem San Marina bio je u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona evra, a sada da bi izbegli finansijsku propast, vlasti San Marina traže pomoć od prvog suseda Italije, i „BankItalije“.

  Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idealno mesto za sakrivanje novca i zametanja tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati.

  Milioni su nestali, „pojele su ih banke“, tvrdi Đuzepe Marija Morganti, savetnik opozicione Demokratske partije.

  Od 11 banaka, šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

  U poslednjih pet godina, bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju pao je za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za još 12 procenata.

  Da bi ublažila ekonomsku krizu, Republika San Marino je štampala državne obveznice u vrednosti od 500 miliona evra, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list.

  Čak se razmišlja i o uvođenju poreza na dodatu vrednost, što bi bio presedan u istoriji ove minijaturne države.

  „Il Fato Kotidijano“ piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi „pasti“ u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, što bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnim institucijama kao što su UN, OEBS...

  U San Marinu živi oko 10.000 Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što deo italijanskih političara apeluje „da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane“, tvrdi član Demokratske partije Marko di Majo.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  bankrot, ekonomska kriza, San Marino
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga