17:31 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  22810
  Pratite nas

  „Preduzetnički način je da ostanete optimistični i pronađete jedinstvene mogućnosti. Ne budite žrtva“, poručio je Keri Smit, osnivač kompanije koja proizvodi velike ventilatore, savetujući druge kako da poslovanje sprovedu kroz krizu u doba korone i ostanu pozitivni u teškim vremenima.

  Smit je svoju kompaniju „Big Ass Fans“ osnovao 1999. godine i doveo je na listu 5.000 najbrže rastućih kompanija američkog poslovnog magazina „Inc“. Preciznije, čak 11 puta, od 2007. do 2017.

  Svoje carstvo uspešno je proveo i kroz veliku krizu iz 2008. godine da bi ga 2017. godine prodao za čak 500 miliona dolara.

  Ovo su njegovi saveti kako da svoju firmu uspešno izvedete kroz ekonomsku krizu.

  Izbegavajte otpuštanja

  U drugom kvartalu 2008. godine, kada je njegov tim prvi put video naznake da dolazi do recesije, Smitova prva odluka bila je da će smanjiti sopstvenu platu pre otpuštanja bilo kojeg zaposlenog. Kako kaže, smanjenje platnih lista jedna je od najlakših stvari na svetu za smanjenje troškova, ali teško je naknadno vratiti ljude, a dugoročni uspeh vašeg preduzeća zavisi od pronalaženja drugih načina da nadoknadite izgubljeni prihod.

  „Otpuštanja su izlaz gubitnika. Činjenica da smo se svi držali zajedno i činjenica da smo svi trpeli podjednako mislim da nas je postavilo za narednih 10 godina“, kaže Smit.

  Tokom recesije, Smit i njegova kompanija fokusirali su se na smanjenje razvoja proizvoda i bonuse. Ali ipak su uspeli da svima daju bonus od 500 dolara u 2008, kako bi zaposleni osećali povezanost sa misijom kompanije, prenosi portal Bizlajf.

  Istovremeno, podsticaji zaposlenih, poput novčanih bonusa, besplatnih ili sniženih obroka, mogu pomoći vlasnicima preduzeća da angažuju i motivišu svoje timove tokom pandemije.

  Preispitajte svoju strategiju

  Smit kaže da je recesija bila i vreme izazova i napretka za njegov posao — ali ne odmah. Dugoročna korist usledila je nakon što je kompanija tokom krize odlučila ne samo da proizvodi već i instalira ventilatore. To je preraslo u posao vredan od 30 do 40 miliona dolara za kompaniju. Takođe, njegov tim je saznao više o potrošačima iz direktne interakcije s njima, i saznao šta u budućnosti mogu da poprave i izmene u poslovanju.

  Čuveno ime kompanije nastalo je iz interakcija sa kupcima.

  Pametni preduzetnici, kaže Smit, nastaviće da se kreću, prestaće da se muče vraćanjem na „normalno“ i tražiće nove mogućnosti.

  Ne brinite za konkurente, kupite ih

  Kada bi mogao da vrati vreme i uradi nešto drugačije, Smit kaže da bi kupio neke svoje konkurente. Osim toga, kaže, ako ste zabrinuti zbog konkurencije, to znači da ne radite nešto kako treba.

  Nemojte se truditi da budete jeftiniji od konkurencije, već ponudite kupcima nešto drugačije, što ne mogu da pronađu na drugim mestima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  saveti, kriza, virus korona, preduzetnici
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga