19:57 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 78
  Pratite nas

  Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da mere iz drugog paketa državne podrške ne mogu biti jednake za sve kao u prvom talasu, već fazne i selektivne.

  Čadež je rekao da mere treba da budu usmerene pre svega ka najugroženijima, koji su preživeli najveći udar krize i kojima je zbog prirode posla potrebno duže vreme za konsolidaciju.

  Čadež je u razgovoru za „Blic Biznis“ istakao da bi te mere trebalo da pomognu kompanijama da lakše prebrode smanjenu tražnju na domaćem i stranom tržištu kao glavno ograničenje sa kojim će se suočavati u narednom periodu.

  Na pitanje kako ublažiti problem smanjene tražnje, Čadež je istakao da je to moguće pre svega većim angažovanjem domaćih građevinskih kompanija i prerađivačke industrije u realizaciji infrastrukturnih i drugih državnih projekta za koje su već obezbeđena sredstva, kao i uključivanjem lokalnih firmi u dobavljačke lance velikih izvoznika domaćih i stranih, kao i u proizvodnju koja bi supstituisala uvoz svuda gde je moguće.

  Čadež je ukazao da je važno i da se nastavi sa aktivnim privlačenjem stranih ulaganja i to investicija u proizvodnju robe više dodate vrednosti za izvoz, koje bi uposlile i domaće kompanije.

  Rekao je i da privredi jasno da finansijski izdašan paket kao u prvom talasu ne može ponoviti, ali ističe da mogućnost takve državne intervencije za najugroženije, bilo u vidu minimalnih zarada ili možda otpisa dela odloženih obaveza, ako detaljnije analize ukažu da je to ekonomski opravdano, nije isključena.

  On je naveo da je jedna od mogućnosti o kojoj će biti razgovarano sa ministarstvima finansija i privrede, Narodnom bankom, AOFI i komercijalnim bankama, jeste jača podrška izvoznicima kroz povećanje sredstava za osiguranje izvoznih poslova, što bi značajno popravilo izvozni učinak.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  pomoć
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga