10:02 28 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1310
  Pratite nas

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je na današnjoj vanrednoj sednici propise kojima omogućava dužnicima da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga.

  U skladu sa tim propisima, dužnicima je omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama i davaocima finansijskog lizinga koje dospevaju u periodu od 1. avgusta 2020. godine zaključno sa 30. septembrom 2020. godine, saopšteno je iz NBS.

  Takođe je omogućen i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio.

  Banke, odnosno davaoci finansijskog lizinga su dužni da fizičkim licima, poljoprivrednicima, preduzetnicima i privrednim društvima do 31. jula 2020. godine ponude zastoj u otplati obaveza (moratorijum).

  Obaveštenje o ponudi će biti objavljeno na njihovoj internet stranici, a sadrži informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.

  Ukoliko dužnik u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, tu ponudu ne odbije, smatraće se da je ponudu prihvatio, navode iz NBS.

  Dužnik može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, putem redovne pošte, putem telefona ili u poslovnim prostorijama banke, odnosno davaoca finansijskog lizinga, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi.

  Dužnik može da odustane od primene moratorijuma tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke na prethodno opisan način ili uplatom u celini dospele, a neizmirene obaveze.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  moratorijum, kredit
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga