10:43 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1332
  Pratite nas

  Nemačka ekonomija je dotakla dno s padom bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu kakav nije viđen u posleratnoj istoriji zemlje.

  Ipak, sada počinje uspon, ocenjuje institut IFO u komentaru dostavljenom Tanjugu povodom statističkih podataka koji su objavljeni u sredu.

  Prema preliminarnim podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, BDP najveće evropske ekonomije je pao u drugom tromesečju za 10,1 odsto na kvartalnom nivou, a na godišnjem za 11,7 odsto, prema desezoniranim podacima.

  „Ekonomija je zabeležila strmoglavi pad bez presedana. Dotakla je dno za vreme pandemije i sada se vraća rastu, mada još ne na svoj pređašnji nivo“, navodi u komentaru Timo Volmershojzer, šef za prognoze ekonomskog instituta IFO sa sedištem u Minhenu.

  Na nivou cele godine očekuje se da će domaći proizvod Nemačke pasti za oko pet odsto, kaže nemački stručnjak.

  „Postepeno ukidanje ograničenja dovelo je do snažnog povećanja prometa u maloprodaji u maju, jer su potrošači obavljali mnoge kupovine koje su morali da odlože. Proizvodnja i prodaja su postepeno porasli i u drugim sektorima ekonomije“, dodaje Volmershojzer.

  Pored toga, indeks poslovne klime, koji izračunava IFO, značajno se poboljšao u poslednje vreme u mnogim kompanijama, napominje Volmershojzer.

  „Prema tim rezultatima, trebalo bi da vidimo nedvosmislen oporavak u drugoj polovini 2020. godine“, navodi on.

  Volmershojzer, ipak, skreće pažnju da se ova prognoza zasniva na pretpostavci daljeg ublažavanja ograničenja bez da ono dovede do ponovnog raspirivanja kovida-19, kao i na političke odgovore na epidemiju, pri čemu obe te premise sadrže visok stepen neizvesnosti.

  Na nemačkom tržištu rada, kako primećuje, oporavak je do sada bio spor: nezaposlenost je dostigla vrhunac u junu, a njen sezonski prilagođen pad u julu je bio slab.

  Prema proceni instituta IFO, broj kompanija koje koriste skraćeno radno vreme takođe opada veoma sporo. Ta cifra je i dale natprosečna u nekoliko sektora, posebno u hotelijerstvu, ugostiteljstvu i proizvodnji.

  Dok industrija prvenstveno trpi zbog slabe situacije sa narudžbinama, prodaja u sektorima hrane i pića je i dalje limitirana merama ograničenja uvedenim zbog virusa korona, konstatuje se u komentaru IFO instituta.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona, pad, kriza, ekonomija, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga