16:31 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 69
  Pratite nas

  Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će država u petak 7. avgusta isplatiti 60 odsto minimalne zarade, odnosno oko 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih.

  Mali je izrazio očekivanje da će ova podrška biti dodatni oslonac privredi Srbije, a za tu svrhu iz budžeta države će biti opredeljeno 18,4 milijardi dinara.

  „Kao što smo najavili, svaki će zaposleni dobiti oko 155 evra. Reč je o meri iz drugog paketa ekonomskih mera koji je Vlada usvojila 30. jula sa ciljem ublažavanja posledica nastalih usled bolesti kovid 19, vrednog 66 milijardi dinara“, rekao je Mali, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Ministar je, govoreći o novom paketu mera, precizirao, da je jedna od najvećih promena u odnosu na prvi paket mera ta što je drugi paket usmeren i na privredne subjekte koji su osnovani nakon 15. marta 2020. godine.

  „Dodatna vrednost ovog paketa je to što se odnosi i na firme koje su osnovane posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, što znači da je ova mera neka vrsta podrške početnicima u biznisu, a mi verujemo da među njima ima puno mladih ljudi“, naglasio je Mali i dodao da je, prema podacima Agencije za privredne registre, takvih firmi ukupno 13.550.

  On je dodao da će novac takvim novoosnovanim firmama na račune leći u septembru i to u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom.

  Sve što je potrebno, kaže, jeste da do 15. septembra podnesu PPP-PD obrazac, na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine.

  Za novoosnovane privredne subjekte koji žele da koriste mere pomoći, biće otvoreni posebni namenski računi.

  Mali je precizirao da druga uplata za sve druge privredne subjekte, koji su već koristili pomoć, sledi u septembru, kao i da će za jedan mesec biti odloženi porezi i doprinosi na zarade.

  Pročitajte još: 

  Tagovi:
  isplata, minimalac, zaposleni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga