20:28 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  6294
  Pratite nas

  Iako su monetarni podsticaji možda ublažili finansijska tržišta u kratkom roku, ogromna količina duga kao rezultat stvoriće negativne posledice za ekonomiju dugoročno, kaže poznati investitor Džima Rodžersa, čiji je kvantni fond vratio 4.200 procenata u prvih deset godina svog osnivanja.

  Guru za investiranje, kako ga u svetskim ekonomskim krugovima zovu, ocenjuje da je rast akcija od marta u velikoj meri posledica naplate kvantitativnog ublažavanja duga.

  "Pre šest meseci, Sjedinjene Države bile su najveća zemlja dužnika u istoriji sveta. Nikada niko nije toliko dugovao. Od tada su Sjedinjene Države povećale svoj dug za nekoliko milijardi.

  "Ako mi date nekoliko triliona dolara, pokazaću vam veoma, veoma dobru zabavu", rekao je.

  Sledeći finansijski pad mogao bi biti još gori od onog koji smo videli ove godine, upozorio je Rodžers.

  "Ovo je sigurno bila najgora stvar u mom životu. Posle smo imali veliki oporavak jer vlade svugde štampaju i troše neverovatne količine novca, ali to samo znači da će sledeći put biti još gore“.

  Što se zlata tiče, Rodžers je rekao da cene još uvek imaju mnogo prostora za rast.

  „Ako sam u pravu, zlato će ići mnogo, mnogo, mnogo više pre nego što se ovo završi. Zlato se može pretvoriti u balon. Nadam se da neće, jer ako se pretvori u balon, moraću da ga prodam a nikad ga ne želim prodati. Želim da moja deca jednog dana imaju moje zlato i srebro. "

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ekonomija, dolar, zlato
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga