19:07 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  13422
  Pratite nas

  Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je odluku o uspešnom završetku četvrtog, pretposlednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Republike Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike.

  Odbor MMF-a je ocenio da Srbija nastavlja sa uspešnim sprovođenjem ekonomskog programa.

  Kako su prenele „Novosti“, Odbor MMF-a je naveo da su, u borbi protiv pandemije izazvane virusom korona, vlasti u Srbiji u ranoj fazi usvojile stroge mere zaštite i donele veliki paket mera.

  Odbor MMF-a je kao izuzetno pozitivno ocenio takav odgovor nosilaca ekonomske politike u Srbiji, navodeći da je snažan, pravovremen i sveobuhvatan.

  Ističe se i da su vlasti u Srbiji na pandemiju odgovorile odmah, velikim paketom fiskalnih i monetarnih mera, kao i merama usmerenim ka bankarskom sektoru. Ocenjuju da su mere dobro osmišljene, i na pravi način usmerene na zaštitu i podršku domaćinstvima, podršku očuvanju radnih mesta, na veća ulaganja u zdravstvo, obezbeđenje dovoljne likvidnosti u bankarskom sistemu i olakšanje otplate obaveza po osnovu kredita.

  Odbor MMF-a konstatuje da je u Srbiji očuvana niska inflacija i stabilan kurs.

  Narodna banka Srbije je, kako se navodi, vodila adekvatnu relaksirajuću monetarnu politiku i donosila privremene vanredne mere kojima se pomaže u očuvanju likvidnosti bankarskog sektora i daje podrška kreditnoj aktivnosti.

  Odbor MMF-a ocenio je i da je fiskalni paket koji je donet kao odgovor na krizu jedan je od najvećih u regionu, i da pruža potrebnu podršku domaćinstvima, preduzećima i zdravstvenom sistemu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  mere, Srbija, MMF
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga