14:44 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1112
  Pratite nas

  Akcije „Tesle“, kompanije milijardera Ilona Maska, pale su jutros na Vol Stritu za 15 posto, nakon što neočekivano nisu uvrštene u indeks S&P 500, a što je dovelo do rasprodaje tehnoloških deonica koje su ranije dominirale u oporavku američke berze od kraha izazvanog virusom korona.

  Analitičari i investitori na Vol Stritu su se nadali da će se „Tesla“ pridružiti kompanijama u indeksnoj korpi S&P 500, nakon što je proizvođač električnih automobila u julu objavio četvrti uzastopni profitabilni kvartal (za period april-jun), čime je otklonio veliku prepreku za potencijalno uključenje u ovaj referentni berzanski indeks, prenosi Rojters.

  Na opšte iznenađenje tržišnih aktera, kompanija S&P Dau Džons Indeksi objavila je da je odlučila da umesto „Tesle“ uvrsti u indeks S&P 500 firme: Etsi koja se bavi onlajn prodajom ručno rađenih i zanatskih proizvoda, poput torbi, nakita, nameštaja, zatim proizvođača opreme za poluprovodnike Teradin i kompaniju za farmaceutske tehnologije Katalent Inc.

  Viši analitičar u kompaniji S&P Dau Džons Indeksi, Hauard Silverblat, odbio je da kaže zašto „Tesla“ nije dodat u indeks S&P 500. Tri kompanije koje su ušle u ovu indeksnu korpu su manje od „Tesle“, ali imaju kontinuiranu profitabilnost u proteklom periodu, napominje britanska agencija.

  Dodaje, međutim, da je sa tržišnom kapitalizacijom od oko 390 milijardi dolara, „Tesla“ gotovo 10 puta nadmašuje zaedničku tržišnu vrednost akcija Etsija, Teradina i Katalenta, pri čemu svaka od navedenih kompanija pojedinačno vredi oko 40 milijardi dolara.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Ilon Mask, berza, Vol Strit, Tesla
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga