22:15 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 370
  Pratite nas

  Deficit tekućeg računa SAD popeo se u drugom tromesečju 2020. na najviši nivo u poslednjih skoro 12 godina, jer je pandemija kovida 19 uticala na snažan pad izvoza robe i usluga, koji je neutralisao efekte smanjenja računa za uvoz.

  Američko Ministarstvo trgovine je saopštilo danas da je deficit tekućeg računa, skočio za 52,9 posto na 170,5 milijardi dolara u prošlom kvartalu, izveštava Rojters.

  To je najveći manjak po tekućem računu od trećeg kvartala 2008. godine kada je ekonomija prolazila kroz Veliku recesiju.

  Revidirani su i podaci za prvo tromesečje, koji sada pokazuju deficit od 111,5 milijardi dolara, umesto 104,2 milijarde dolara kako je ranije objavljeno.

  Gep na tekućem računu u periodu april-jun predstavlja 3,5 posto bruto domaćeg proizvoda SAD, što je najveći udeo od četvrtog kvartala 2008. Sektor za ekonomske analize Ministarstva trgovine, koji obrađuje podatke, naveo je da je pad transakcija proistekao „delom zbog uticaja kovida 19, jer su mnoga preduzeća poslovala sa ograničenim kapacitetom ili su potpuno prestala sa radom, i jer je prekogranični promet putnika bio ograničen“.

  U drugom kvartalu, američki izvoz robe i usluga pao je na 444,7 milijardi dolara sa 605,6 milijardi dolara u periodu januar-mart.

  Istovremeno, uvoz robe i usluga je potonuo na 609,6 milijardi dolara sa 732 milijarde dolara u prvom kvartalu, navodi se u informaciji, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  ekonomija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga