00:28 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 410
  Pratite nas

  Turističkim agencijama u Srbiji 1. oktobra ističu dozvole za rad, a da bi mogle da apliciraju za nove po zakonu moraju da imaju garanciju putovanja koja se vadi kao bankarska garancija ili polisa osiguranja.

  Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) navode da već nekoliko godina ukazuju na problem da je pravno neizvodljivo dobiti bankarsku garanciju, a da su ih osiguravači ovog puta u poslednjem trenutku obavestili da izlaze iz posla - "jer su turističke agencije previše rizične i ove godine im neće izdavati polise".

  To praktično znači da od 1. oktobra neće biti turoperatera i neće imati ko da organizuje putovanja, a turističke agencije će postati takozvani subagenti koji će moći da prodaju samo pojedinačne turističke usluge, poput avio ili autobuskih karata ili smeštaja u pojedinim hotelima.

  "Zakon predviđa obavezne garancije putovanja za organizatore i turoperatere, a pošto se trenutno, u periodu tehničke vlade, ne mogu menjati ni zakonski ni podzakonski akti, čime bi bilo omogućeno da agencije dobiju licence i na neki drugi način, deluje kao da nema načina da se reši ova situacija.

  Ipak, građani koji su već uplatili putovanja ili dobili zamenske vaučere ne treba da strahuju, jer su ta putovanja pokrivena dosadašnjim garancijama, a ovaj problem odnosi se samo na nova putovanja, koja neće imati ko da organizuje", kaže u razgovoru za "Blic Biznis" Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

  On ističe da turističke agencije još uvek pregovaraju sa nekim osiguravačima, ali da su veoma male šanse da im oni izdaju polise osiguranja od insolventnosti.

  "Agencije su bile raspoložene da pristanu i na aneks postojećih polisa do 1. januara naredne godine ili na pregovore o promeni uslova zaključivanja polisa, ali nam je druga strana jednostavno rekla da uopšte ne želi da ulazi u taj posao ove godine", navodi Senić.

  On naglašava da se u JUTI trude da nađu neki model da pomognu agencijama i zaposlenima da nastave da rade, ali da nisu optimisti i da ako se ništa drastično ne promeni možemo očekivati novi talas otkaza u turističkim agencijama već krajem oktobra.

  Direktor JUTE podseća da za turističke agencije ove godine praktično nije ni bilo letnje sezone i da je pad prometa nešto veći od 90 odsto, jer je sezona bila "kao i cela godina od marta meseca", zbog pandemije korona virusa. Takođe podseća da su pomoć u turizmu delimično dobili samo hotelijeri, dok za turističke agencije, vodiče, rent a kar kompanije ili autobuske prevoznike sektorske pomoći nije bilo.

  Podsetimo, država je sredinom avgusta izdvojila 1,2 milijarde dinara kao direktnu pomoć za gradske hotele, kako bi održala njihovo poslovanje i očuvala zaposlenost u tom sektoru. Pravo na pomoć ima 280 hotela u 27 gradova Srbije, a uslov za dobijanje 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi bio je da hotelijeri ne otpuste više od 10 odsto radnika do kraja godine.

  Tagovi:
  putovanja, licenca, turističke agencije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga