23:52 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  21525
  Pratite nas

  Izgradnja metroa u Beogradu mogla bi da počne sledeće godine, rekao je ministar finansija Siniša Mali posle razgovora sa predstavnicima kompanija „Pauer Čajna“ iz Kine i „Alstom“ iz Francuske koje bi trebalo da grade sistem podzemne železnice.

  Dogovoreno je da se do kraja godine usvoje pravni akti koji će regulisati odnos svih postojećih strana i biti osnova za sve dalje aktivnosti, prenosi Tanjug.

  Minstar Mali je rekao da bi, ukoliko sve strane budu potpuno predano radile na projektu, radovi na Makiškom polju mogli da počnu već krajem sledeće godine.

  Sastanku su prisustvovali i ambasadori Kine i Francuske Čen Bo i Žan Luj Falkoni, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  U projektu će zajednički učestvovati francuske i kineske kompanije.

  Prema postojećim dogovorima, francuska strana biće zadužena za elektromehaniku, dok će kineska stana da se bavi građevinskim radovima na izgradnji metroa.

  Kompanija „Ežis“ trenutno radi na studiji izvodljivosti, a u narednim danima biće održan sastanak sa njihovim predstavnicima, kako bi se, u odnosu na dinamiku izrade studije, planirali dalji koraci na projektu.

  Na sastanku je dogovoreno i da je neophodno da se u što kraćem periodu završi struktura finansiranja projekta, u kojoj će učestvovati francuske i kineske banke, ali i druge međunarodne finansijske institucije.

  Kompanija „Ežis“ je prethodno uradila prethodnu studiju izvodljivosti, u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijardi evra, a druge linije 2,2 milijarde evra.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Siniša Mali, Beograd, metro
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga