22:33 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  2776
  Pratite nas

  Kompanija Majkrosoft najavila je planove za izgradnju tri centra za čuvanje podataka na širem području Atine.

  Ovim će obezbediti preko potrebne investicije u iznosu do jedne milijarde dolara grčkoj ekonomiji koju je paralisala pandemija.

  Ovu vest su danas objavili američki tehnološki gigant i grčki premijer Kirijakos Micotakis nakon devet meseci poverljivih pregovora o sporazumu, koji takođe uključuje programe digitalne obuke za oko 100.000 radnika u državom i privatnom sektoru, kao i obuku prosvetnih radnika i studenata, prenosi agencija AP.

  "Ova značajna investicija je odraz našeg poverenja u grčku ekonomiju, u grčki narod i vladu. To nije nešto što često radimo i čemu olako pristupamo", rekao je predsednik Majkrosofta Bred Smit na ceremoniji održanoj na Akropoljiu, drevnom svetilištu antičke Grčke u centru Atine.

  Grčka ekonomija, koja je nedavno izašla iz višegodišnje finansijske krize, teško je pogođena pandemijom Kovid-19 i pretrpela je u drugom kvartalu ove godine pad od 15,2 posto. Stopa nezaposlenosti se na kraju juna popela na 18,3 procenta sa nivoa od 16,4 odsto početkom godine.

  Micotakisova vlada kaže da želi da napravi zaokret bilansa grčke ekonomije tokom perioda oporavka, razvijanjem energetskog, tehnološkog i odbrambenog sektora, u nadi da će privući desetine hiljada diplomaca koji su napusili zemlju tokom krize.

  "Počinjemo da stvaramo uslove za njihov povratak. Izgradnja dejta centara doprinosi imidžu zemlju kao investicione destinacije... Grčka ima sunce a sada dobija i oblak (računarstvo)", rekao je Micotakis.

  Majkrosoft trenutno ima centre podataka u 26 zemalja, uključujući sedam u Evropskoj uniji. Zvaničnici kompa nije sa sedištem u Redmondu naveli su da se rok za gradnju dejta centara u Grčkoj još uvek razrađuje, i da je taj proces u drugim zemljama obično trajao oko dve godine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  pandemija, Majkrosoft, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga