15:31 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  3264
  Pratite nas

  Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva preporučio je da dva prioriteta za novu Vladu Srbije budu konsolidacija zdravstvenog sistema i nastavak reformi.

  Ngdeva je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da bi prvo trebalo konsolidovati zdravstveni sistem da bi mogao da odgovori na pandemiju kao i prošli put.

  Poručio je i da je potrebno nastaviti s reformama da bi se Srbija vratila na visoke stope rasta i precizirao da bi reforme trebalo da se odnose na mala i srednja preduzeća, ekologiju, poresku upravu...

  Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji je rekao da bi trebalo agresivno raditi prema rezultatima, jer se, kako kaže, u prethodnoj vladi malo kasnilo sa nekim stvarima.

  "Sa novim timom treba forsirati reforme da bi Srbija mogla da nastavi s rastom", naveo je Ngdeva.

  On napominje da ekonomija jeste usporena, ali da je Srbija zabeležila bolje rezultate od zemalja Zapadnog Balkana i da ima jake osnove, jer je situacija fiskalno zdrava.

  "Sada je prilika da se pređe na sledeći nivo", poručio je Ngdeva.

  Svetska banka procenjuje da će Srbija sledeće godine početi s oporavkom i da će se do 2022. vratiti na put od ranije.

  Kaže da Vlada sa ograničenim rokom jeste izazov, ali da to može da bude i motivacija da se neke stvari urade brže, jer novi kabinet u Nemanjinoj čeka skup novih zakona i reformi.

  Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, ističe da je građanima i privredi potrebno kredibilno delovanje i stabilnost tokom vremena.

  "Dok se ta pitanja rešavaju, to daje prave signale privredi i građanima", napominje Ngdeva.

  Kada je reč o pomoći Svetske banke, naveo je da su od početka pandemije preformulisani neki programi za pružanje bržih kredita i pomenuo je kovid hitni kredit za privredu, preneo je Tanjug.

  Najavio je i programe koji se tiču modernizacije železnice, pomoći budžetu oko ključnih reformi, kao i jedan novi program koji se tiče ekološkog rasta.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga