00:01 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  320134
  Pratite nas

  Uskoro bi na spisku za postupak privatizacije, pored „Petrohemije“, mogle da se nađu još pet kompanija, a to su „Simpo“, „Jumko“, „Lasta“, „Trajal“ i „MSK“ iz Kikinde, što praktično znači da bi narednih meseci blizu 6.000 zaposlenih u ovim preduzećima, moglo da dobije novog vlasnika.

  U tim preduzećima su u prethodnom periodu aktivnosti oko ovog postupka najviše odmakle pa bi za neke od njih do kraja godine ili pak početkom naredne, mogao da se pokrene postupak promene vlasnika, prenosi „Blic“.

  Drugim rečima, država će pokušati da proda bar neku od 78 firmi, koje su od blizu 600 još ostala pod njenom ingerencijom, i za njih će biti raspisani javni pozivi ili će se pak za neke od njih tražiti strateški partner.

  Prema sagledavanju Ministarstva privrede, pored ovih šest preduzeća, u proces privatizacije bi moglo da ide još oko 30 firmi, dok će će se za preostalih 40, najverovatnije kupac tražiti iz stečaja.

  U ovim firmama smatraju da je njihova prodaja neminovnost ali podsećaju da bi tokom te transakcije osim o ceni moralo da se vodi računa i o sudbini zaposlenih što je tim u Ministarstvu privrede, koji je ovaj proces do sada vodio, i uvažavao.

  NIS
  © Sputnik / Mira Kankaraš Trklja

  Zaposleni u ovim kompanijama zato se nadaju da će ta logika biti primenjena i sada jer je reč o velikim sistemima koji imaju ukupno blizu 6000 radnika. Naime, u „Petrohemiji“ je zaposleno 1.320 ljudi, Simpu 1.418, Jumku 2.040, Lasti 1.995, Trajalu 1.108 a u MSK 538 radnika.

  Izvor „Blica“ iz Vlade Srbije, tvrdi da je privatizacija složen proces i da cena nije jedini parametar za donošenje odluke o prodaji.

  Pored cene važno je da se definiše i status velikog broja zaposlenih i vrednost investicija koje bi kupci ponudili jer ove firme imaju programe proizvodnje potrebne za neke druge industrije. Primer je „Petrohemija“ koja svojim proizvodima generiše i druge kompanije, pre svega NIS, i zato su ovih dana intenzivirani pregovori sa „Gaspromnjeft“, što je potvrdio i predsednik Vučić.

  Izuzev „Gaspromnjefta“ realno, drugi kupac i ne figurira jer teško da bi oni proizvodnju pirolitičkog benzina, koji nabavljaju od „Petrohemije“, prepustili nekom drugom od koga bi ga nakon toga nabavljali, navodi sagovornik.

  Dodaje da i za „Simpo“, „Jumko“, „Lastu“, „Trajal“ i „MSK“ takođe postoji interesovanje.

  „Većina njih posluje po UPPR i izmiruju svoje obaveze prema ovom dokumentu iako su gubitaši ali nakon objavljivanja javnog poziva, videće se ko je primamljiv za kupce a ko nije. Državi je važno da se bar u ovim velikim sistemima proces okonča na čemu insistira i MMF, posebno kada je reč o Lasti i MSK“, kaže izvor „Blica“.

  Tagovi:
  privatizacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga