06:21 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  11413
  Pratite nas

  Narodna banka Srbije povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto.

  NBS, takođe, predviđa i da će naša privreda ostvariti rast od šest odsto u 2021, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

  Posmatrane projekcije BDP su, kaže ona, povećali zbog bržeg od očekivanog oporavka industrije i pojedinih uslužnih faktora, kao i bolje poljoprivredne sezone.

  „Više projekcija BDP-a za ovu godinu u odnosu na avgust rezultat je bržeg od tada očekivanog oporavka investicija, koje su u prethodne dve godine opredelili oko 80 odsto rasta Srbije“, rekla je Tabakovićeva na 20. Beogradskom ekonomskom forumu.

  Taj rezultat se, kaže, duguje realizaciji infrastrukturnim projektima koji, ističe, nisu prekidani ni tokom drugog tromesečja koje je obeležila kriza izazvana pandemijom.

  „Tu država daje ogroman doprinos jer su kapitalni izdaci države suprotno inicijalnim procenama nakon izbijanja panademije u devet meseci bili veći za 14,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, u kojoj su takođe bili visoki“, navela je Tabakovićeva.

  Država, dodaje, realizuje ne samo investicije koje su planirane pre pandemije, već i dodatne. Da su merama, koje je država donela kao odgovor na krizu, postignuti ciljevi, potvrđuje, kaže Tabakovićeva, i podatak da je formalna zaposlenost od februara do septembra povećana za 44.000 građana, preneo je Tanjug.

  Ona je dodala da je celokupno povećanje ostvareno u privatnom sektoru, a pre svega u prerađivačkoj industriji.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Jorgovanka Tabaković, BDP, Narodna banka Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga