20:08 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 10
  Pratite nas

  Zemlje sporazuma OPEK plus odlučile su da povećaju proizvodnju nafte od januara za 500 hiljada barela dnevno, zatim će države održavati mesečne ministarske sastanke, saopštilo je Ministarstvo energetike Kazahstana.

  „Nakon zasedanja odlučeno je da se poveća količina nafte u januaru 2021. godine, od opšteg povećanja proizvodnje zemalja OPEK plus za 500 hiljada barela dnevno... Takođe, zemlje-učesnice sporazuma dogovorile su se da održavaju mesečne ministarske sastanke, počev od januara 2021. godine, radi pregleda trenutnog stanja naftnog tržišta i korekcije daljeg nivoa ograničenja“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Napominje se da će ukupno ograničenje proizvodnje zemalja-učesnica OPEK plus u januaru 2021. iznositi 7,2 miliona barela dnevno od osnovnog nivoa. Na taj način promenjena je prvobitna odluka o smanjenju proizvodnje nafte za 5,8 miliona barela dnevno.

  Sporazum OPEK plus

  Novi sporazum zemalja proizvođača nafte na snazi je od početka maja i on usvojen je usred krize zbog pandemije virusa korona, pada cena nafte i pada potražnje sa više od 100 miliona barela dnevno na 70-80 miliona barela dnevno.

  Prema uslovima sporazuma, alijansa OPEK plus smanjuje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno u maju-junu, zatim 7,7 miliona u drugoj polovini godine i 5,8 miliona dalje do kraja aprila 2022. godine. Kao osnova za smanjenje uzet je oktobar 2018. godine, ali je za Rusiju i Saudijsku Arabiju uzeto 11 miliona barela dnevno, od čega se, po analogiji sa svima, proizvodnja smanjuje za 23, 18 i 14 odsto, respektivno.

  Alijansa je ranije isticala da, s obzirom na situaciju na tržištu, uslovi sporazuma mogu biti promenjeni.

  Tagovi:
  nafta, OPEK plus, OPEK
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga