02:12 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  6144
  Pratite nas

  Voda se pridružila zlatu, nafti i ostaloj robi kojom se trguje na Volstritu, što samo pokazuje koliko je ovaj resurs ograničen i koliko, uprkos tom saznanju, vodimo računa o njemu.

  Naime, od ove nedelje će poljoprivrednici, hedž fondovi i opštine moći da se klade na potencijalnu nestašicu vode, pošto "CME Group Inc." pušta na tržište fjučerse kalifornijskog tržišta vode vredne 1,1 milijardi dolara. Prema navodima ove kompanije, fjučersi će pomoći korisnicima vode da bolje upravljaju rizicima i adekvatnije usklade ponudu i potražnju.

  To zapravo ne znači da će se trgovati pijaćom vodom iz cevi komunalnih preduzeća, već ugovorima iz ove oblasti. I dok investitori tvrde da je to dobar mehanizam za unapređenje efikasnosti potrošnje vode, analitičari kažu da fjučersi otvaraju mogućnost za veštačko podizanje njene cene, preneo je portal "Bankar.me".
  Uvođenje ovih „vodenih“ fjučersa na finansijsko tržište najavljeno je još u septembru kada su toplotni talasi i požari divljali po zapadnoj obali SAD.

  „Klimatske promene, suše, rast populacije i zagađenje će najverovatnije u narednim godinama podstaći veliki rast cene vode“, pojašnjava ovaj fenomen Din Drej, analitičar i direktor "RBC Kapital Markets".

  Kako piše Blumberg, već sada je snabdevanje vodom veliki problem za dve milijarde ljudi, a u narednih nekoliko godina to bi mogao da postane za dve trećine globalne populacije.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga