07:37 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 63
  Pratite nas

  Skupština Srbije usvojila je danas budžet za 2021. godinu i set pratećih zakona.

  Za usvajanje budžeta za iduću godinu glasao je 201 poslanik, a četvoro je bilo protiv.

  Budžet za 2021. godinu predviđa ukupne prihode od 1.336 milijardi, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budžeta iz 2020, kao i ukupne rashode i izdatke od 1.514 milijardi dinara, što je smanjenje od skoro 15 odsto u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta.

  Projektovani deficit je 178 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a.

  Ministar Siniša Mali
  © Tanjug / NIKOLA ANDJIC

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da je budžet za 2021. usmeren na podizanje životnog standarda građana, ali je i razvojni, jer će 330 milijardi dinara, odnosno 5,5 odsto BDP-a, biti izdvojeno za kapitalne investicije.

  Dodao da bi tako konstruisan budžet sledeće godine trebalo da omogući privredni rast od šest odsto.

  Kada je reč o prvom stubu, podizanju životnog standarda, Mali je rekao da će od 1. januara penzije biti povećane za 5,9 odsto, minimalna cena rada za 6,6 odsto, i povećane plata u javnom sektoru.

  Istakao je da će od 1. januara za pet odsto biti povećane plate medicinskih radnika, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja dobiće od 1. aprila.

  Mali je kazao i da će vojnici, pored toga, dobiti dodatno povećanje do deset odsto.

  Kapitalne investicije

  Kada je reč o kapitalnim investicijama, u budžetu za 2021. su na spisku izgradnja Moravskog koridora, autoput Preljina-Požega, brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, autoput Niš-Pločnik, autoput Ruma-Šabac-Loznica...

  Iduće godine trebalo bi da počne izgradnja Fruškogorskog koridora, dok se za novi put „Vožd Karađorđe“, koji će povezati Šumadiju sa istočnom Srbijom, radi projekat koji će biti završen naredne godine, a realizacija počinje 2022. godine.

  U budžetu je izdvojen novac i za nove industrijske parkove, za nastavak rehabilitacije pruga, kao što su Niš-Dimitrovgrad i brza pruga od Beograda do Novog Sada.

  Zatim, predviđena je izgradnja više domova zdravlja - Loznici, Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci i Vranju, kao i završetak KC Srbije u Beogradu, gradnja KC Vojvodine i KC Kragujevac.

  U 2021. godini za zdravstvo ukupno će biti izdvojeno 386,3 milijardi dinara, a najveći deo tih sredstava predviđen je za RFZO — 353 milijardi dinara.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Skupština Srbije, usvojen, budžet, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga