01:12 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  431119
  Pratite nas

  Britansko-australijska rudarska grupa „Rio Tinto“ otkrila je rezerve čiste rude i ažurirala podatke o mineralnim resursima svog projekta istraživanja i prerade litijum borata u Jadru u Srbiji.

  Rezerva rude iznosi 16,6 megatona sa 1,81 odsto litijum-oksida i 13,4 odsto bor-trioksida, naveo je Rio Tinto u prijavi Australijskoj berzi, prenosi Tanjug.

  Jadrovi mineralni resursi sastoje se od 55,2 megatona indiciranih resursa od 1,68 odsto litijum-oksida i 17,9 odsto bor-trioksida, uz dodatnih 84,1 megatona pretpostavljenog resursa sa 1,84 odsto litijum-oksida i 12,6 odsto bor-trioksida, naveo je „Rio Tinto“.

  Mineralni resurs na kojem se nalazi osnovna rezerva rude ažuriran je tako da uključuje dodatno bušenje što je rezultiralo ažuriranim geološkim modelom. Izveštava se da su mineralni resursi isključeni iz rezervi rude, primetila je kompanija.

  Krajem jula 2020. godine projekat je prešao u studiju izvodljivosti, sa ulaganjem od gotovo 200 miliona dolara u opseg koji uključuje detaljan inženjering, otkup zemljišta, radnu snagu i pripremu za izgradnju, dozvole i rani razvoj infrastrukture, što se očekuje da bude dovršeno krajem 2021. i, ako bude odobreno, gradnja bi mogla potrajati i do četiri godine, naveo je Rio Tinto.

  Studije prethodne izvodljivosti pokazale su da Jadar može imati potencijal za proizvodnju i litijum karbonatnih baterija i baterija od borne kiseline, pružajući litijumske proizvode u lancu vrednosti električnih vozila decenijama, kaže se u saopštenju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  rudnik, Jadar, litijum
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga