07:31 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  4055
  Pratite nas

  Vlada Srbije donela je uredbu o uvećanju posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2021. Taksa za obnovljive izvore energije porašće četiri puta, sa sadašnjih 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje, na 0,437 dinara.

  To praktično znači da će zbog skoka ove naknade, računi potrošača već u januaru naredne godine biti veći, iako je poskupljenje struje za domaćinstva i male kupce od 3,4 odsto najavljeno za 1. februar. Drugim rečima u obračunu za januar, pored stare cene za utrošene kilovate, naći će se novi iznos naknade kojim će se podmirivati proizvođači obnovljivih izvora energije.

  Prevedeno na jezik novca, primera radi, potrošač koji je u novembru po osnovu podsticaja za povlašćene proizvođače električne energije, što je posebno definisana stavka u računu, za utrošenih 798 kilovata struje platio 74 dinara, u januaru naredne godine za istu tu potrošnju platiće 348 dinara, što je četiri i po puta više.

  To je značajno veći iznos od onoga koji će ga zadesiti nakon poskupljenja kilovata od 3,4 odsto jer po tom osnovu račun ovog potrošača od 1. februara trebalo da se uveća za oko 150 dinara, prenosi „Blic“.

  Iz Vlade Srbije za „Blic“ je potvrđeno da je doneta ovakva Uredba, koja je objavljena u Službenom glasniku od 18. decembra.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  cena, račun, struja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga