20:47 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 724
  Pratite nas

  Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) i Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine objavili su „crnu listu“ trgovaca na internetu iz Srbije. Na spisku je 98 trgovaca koji prodaju na Fejsbuku, među kojima su i neka dobro poznata imena onima koji koriste tu društvenu mrežu, a za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa propisima.

  U najvećem broju slučajeva reč je o prodaji odeće i obuće, a u saopštenju ove dve organizacije za zaštitu prava potrošača se navodi da se do liste, koja nije konačna, došlo na osnovu provere nekih trgovaca na Fejsbuku, što je rađeno u saradnji sa potrošačkim organizacijama članicama NOPS, prenosi Tanjug.

  Provera je rađena jer je uočeno da je ove godine, kada je porastao promet u elektronskoj trgovini, primećeno da veliki broj trgovaca ne prodaje u skladu sa zakonima, pritom ne poštuju ni etičke norme, a da je rast broja trgovaca koji posluju na crno posebno izražen na društvenim mrežama.

  Crnu listu trgovaca na internetu koju su objavile ove organizacije možete pogledati OVDE.

  Naglašava se da Zakon o elektronskoj trgovini propisuje koje informacije pružalac usluge elektronske trgovine mora da poseduje. To su istaknuto poslovno ime, adresa sedišta, kontakt podaci, matični broj i poreski identifikacioni broj preduzeća. Među njima je i obaveza da ako navodi cene, one moraju biti jasno naznačene, a posebno se mora naznačiti da li su u te cene uključeni troškovi dostave, ostali manipulativni troškovi, porez i drugi troškovi koji na njih utiču.

  „Ukoliko trgovac poseduje sve navedene podatke i ukoliko su isti tačno navedeni, smatra se da on posluje u skladu sa Zakonom i da je kupovina kod takvog trgovca bezbedna, u smislu da se u toj situaciji primenjuju i odredbe Zakona o zaštiti potrošača i drugih zakona kojima se reguliše poslovanje van poslovnih prostorija trgovca“, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se međutim da broj potrošača koji se javljaju potrošačkim organizacijama u vezi sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, svakodnevno raste.

  Navode takođe i da u ovakvoj situaciji odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive, odnosno ne važe i potrošačke organizacije ne mogu da postupaju, niti pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  crna lista, internet, trgovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga