17:27 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 16945
  Pratite nas

  Lučka uprava Rijeka je bez objašnjenja poništila 20,5 milijardi kuna (2,7 milijardi evra) vredan konkurs za koncesiju na Zagrebačkoj obali u Rijeci, na koji su stigle dve obavezujuće ponude, i to svetskih igrača u upravljanju lukama, prenosi Večernji list.

  Problem je bilo to što je jedna ponuda, i to najbolja, stigla od konzorcijuma kineskih firmi.

  Prema informacijama Večernjeg lista, pritisak SAD i EU na Hrvatsku da tu 50-godišnju koncesiju za kontejnerski terminal u riječkoj luci ne dobiju Kinezi bio je veliki.

  SAD i EU ne žele zbog strateških razloga Kineze u riječkoj luci, a odluka o konkursu za koncesionara na Zagrebačkoj obali stoga je dugo vagana i odlagana.

  Hrvatska je mogla da odabere kinesku ponudu uprkos protivljenju svojih zapadnih saveznika ili da poništiti konkurs.

  Prema informacijama Večernjeg lista, prenosi Tanjug, mogućnost da se odabere druga, nepovoljnija ponuda, nije uzimana u obzir.

  Upravno veće odluku o poništenju konkursa donelo je još u sredu, jednoglasno, a ta vest je prošla gotovo nezapaženo i u senci tragičnih događaja u Petrinji i okolini koje je pogodio zemljotres.

  Šturo je poručeno da će Lučka uprava Rijeka u najkraćem mogućem zakonskom roku započeti novi postupak davanja koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje kontejnerskim terminalom Zagreb Dip Si.

  Pored kineskog konzorcijuma, druga ponuda na poništenom konkursu stigla je od holandsko-hrvatskog konzorcijuma.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga