10:29 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  58132
  Pratite nas

  Fortenova grupa je saopštila da je ušla u ekskluzivne pregovore s kompanijom „Nomad Fuds“ o prodaji biznisa zamrznute hrane, koji obuhvata kompanije „Ledo“, „Ledo Čitluk“ i „Frikom“. Iza kompanije „Nomad Fuds“ stoji američko-britanski milijarder Noam Gotsman koji živi u Njujorku i „Forbs“ ga je uvrstio u listu 400 najbogatijih Amerikanaca.

  Očekuju da bi do kraja marta pregovori mogli da budu uspešno okončani, a sama transakcija zaključena tokom leta ove godine, nakon pribavljanja odobrenja regulatora, piše Jutarnji list, prenosi Tanjug.

  Iznos obavezujuće ponude koji je sada „na stolu“ nije objavljen, ali se prošle jeseni u medijima kalkulisalo da je u pitanju potencijalna transakcija decenije te da bi ciljana vrednost Leda mogla da iznosi oko 600 miliona evra, odnosno između 10 i 12 puta dobiti pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), kada je Fortenova primala neobavezujuće ponude zainteresovanih kompanija, na vodi list.

  U investicionim krugovima smatraju da takva valuacija i dalje stoji.

  U prethodnom dubinskom snimanju poslovnog područja zamrznute hrane Fortenova grupe, koje čine zagrebački „Ledo“, „Ledo Čitluk“ i beogradski „Frikom“, učestvovalo je prošle godine norveška Orkla, češko-slovački konzorcijum investicionih fondova, a Nomad Fuds je na kraju izabran za pregovore, podseća se u tekstu.

  Do sada se, ocenjuje u saopštenju Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, Nomad Fuds pokazao snažnim potencijalnim partnerom.

  U pitanju je kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja na evropskom tržištu smrznute hrane drži udeo od oko 15 odsto, a u svom portfelju trenutno uopšte nema sladolede.

  Preuzimanje Fortenovinih kompanija je u skladu s upravljačkom strategijom Nomad Fudsa, objavili su danas iz te kompanije, koja kombinuje snažan organski rast svojih osnovnih delatnosti i preuzimanje vodećih brendova smrznute hrane u Evropi.

  Ova akvizicija će, objašnjavaju, proširiti njihov portfelj na nova evropska tržišta uz istovremeno stvaranje temelja za potencijalnu buduću konsolidaciju u srednjoj i istočnoj Evropi.

  Fortenova grupa je, podseća Jutarnji, osnovana 1. aprila 2019. prenosom poslovne celine pod vanrednom upravom Agrokora, kao rezultat nagodbe poverilaca.

  Inače, iza Nomad Fudsa stoji američko-britanski milijarder Noam Gotsman pokazuju podaci sa sajta te kompanije. Osnivači te kompanije su Noam Gotsman i Martin Elis Franklin, koji su i kopredsednici kompanije. Gotsman je američko-britanski milijarder, koji živi u Njujorku i ima bogatstvo od 2,4 milijarde dolara, prema poslednjim podacima „Forbsa“.

  Među velikim akcionarima ove kompanije je i fond Velington menadžment, najstariji američki uzajamni investicioni fond.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  prodaja, Fortenova grupa, Frikom
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga