07:53 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  31436
  Pratite nas

  Norveška kompanija NBT postala je partner preduzeća „WV internešenal“ u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 megavata.

  Ova kompanija investira u vetroelektrane velike snage.

  U zajedničkom saopštenju dve kompanije navodi se da će NBT, čije je sedište u Oslu, na srpskom tržištu nastupati pod imenom „WV-NBT Srbija“.

  Budući da stalno razmatra prilike za projekte na tržištima u razvoju, NBT je prepoznao Srbiju kao pouzdano okruženje za zelenu energiju i odlučio da udruži snage sa kompanijom „WV internešenal“ kako bi zajednički realizovali portfolio projekata.

  Cilj je da se do 2026. godine pusti u rad 800 megavata vetroelektrana, a prvih 168 megavata će biti na mreži već 2023.

  „WV internešenal“ i NBT će razviti i izgraditi vetroelektrane u skladu sa međunarodnim standardima koji odgovaraju zahtevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ekvatorskim principima.

  Vetroelektrane će znatno doprineti privrednom razvoju, doneti značajne poreske prihode, obezbediti do dve hiljade radnih mesta tokom izgradnje i imati trajan ekonomski uticaj čak i nakon završetka izgradnje.

  Takođe, ovi projekti će znatno povećati udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u Srbiji, što je jedan od najvažnijih ciljeva energetskog sektora Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

  Preduzeće „WV internešenel“, koje je ranije poslovalo pod imenom „Vindvižn“, započelo je 2010. godine rad na projektima vetroelektrana u Srbiji.

  Projekti su sada u naprednoj razvojnoj fazi i spremni su za realizaciju pod transparentnim, konkurentnim i odgovarajućim tržišnim uslovima, koje će najavljeni sistem aukcija omogućiti.

  „WV internešenel“ posluje u oblasti obnovljivih izvora energije skoro 20 godina i prisutan je u osam zemalja: Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Maroku, Srbiji, Senegalu i Tunisu. Uspešno je realizovao preko 200 megavata projekata vetroelektrana u Belgiji i Francuskoj, ishodovao dozvole za preko 800 megavata, a zapošljava više od 50 ljudi.

  NBT razvija projekte vetroparkova i upravlja ovim elektranama na tržištima u razvoju. Kompanija je osnovana 2004. godine, a najaktivnija je u Kini i Ukrajini, prenosi B 92.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga