22:57 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1913
  Pratite nas

  Kako će nedavno povlačenje indijskog susama sa tržišta brojnih evropskih zemalja uticati na potrošnju u Srbiji?

  Ubrzo nakon što je prošle nedelje stigla vest da je sa hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda sa susamom, granična fitosanitarna inspekcija Srbije vratila je pošiljku od 17,8 tona susama iz Indije.

  Juče je objavljeno i to da je kompanija "Delez Srbija" saopštila da je iz svih objekata povukla proizvod privatne robne marke "Premia susam seme" od 100 grama, proizvođača "Moravka pro".

  Sve ovo navodi na pitanje šta će se desiti sa onima koji u Srbiji prave proizvode od susama. Takvih je, ipak, po svemu sudeći, malo, a nisu uvek ni otvoreni za razgovor na ovu temu.

  Susam
  © CC0 / Pixabay
  Vest da indijski susam nije bezbedan po zdravlje nije nikakva novost, tvrde u firmi "Alvasari" koja godinama koristi susam iz Sudana zato što je prirodan i bez hemikalija.

  Jedini komentar B92 je uspeo da dobije iz firme "Alvasari" u Beogradu koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom paste od susama (tahini) i alve.

  "Vest da indijski susam nije bezbedan po zdravlje nije nikakva novost, on je već dugo otrovan raznim hemikalijama koje se koriste da ne bi užegao na tom dugom putu ka evropskim zemljama. Ljudi ovde su sada obratili više pažnje na to pitanje, jer je cela priča potekla iz Mađarske", napominju u ovoj firmi.

  Kako dodaju, to je i razlog zbog kog svoje sirovine nabavljaju iz drugog kraja sveta.

  "Već 15 godina koristimo susam iz Sudana, koji je prirodan, bez hemikalija i nismo imali nikakvih problema", ističu.

  Naglašavaju, ipak, da očekuju promene na tržištu.

  "Sigurno će biti velikog pada prodaje susama, pekare će takođe izbegavati da ga koriste", predviđaju u toj firmi.

  Uprkos svemu tome, Šef Odseka Granične fitosanitarne inspekcije Subotica Ivan Tomašev rekao je nedavno za RTS da "ne treba da izbegavati kupovinu proizvoda od susama koji je hranljiv, treba nastaviti sa kupovinom, a inspekcija će raditi svoj posao i sprečiti ulazak susama sa sadržajem etilen-oksida koji je veći od dozvoljenog".

  Naglasio je takođe da "jedan hleb sa susamom i sa povišenim sadržajem etilen-oksida ne može toliko da utiče na zdravlje, da nema potrebe za panikom i da treba da nastaviti život dalje".

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga