22:54 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  3322
  Pratite nas

  Danska vlada je, uz široku podršku parlamenta, odobrila plan za izgradnju prvog energetskog ostrva na svetu. Ostrvo će biti veličine 18 fudbalskih terena i nalaziće se na oko 80 kilometara od obale u Severnom moru.

  Energetsko ostrvo koštaće oko 210 milijardi danskih kruna, što je oko 33,9 milijardi dolara, a reč je najskupljem građevinskom projektu u istoriji Danske.

  Prema planovima, u prvoj fazi zelenom električnom energijom biće snabdeveno tri miliona domaćinstava, a veštačko ostrvo će biti povezano sa stotinama vetroturbina, objavili su danski mediji.

  Namera je da se kasnije to proširi na 10 miliona domaćinstava, što je skoro duplo više u odnosu na ukupan broj stanovnika u Danskoj od 5,8 miliona.

  U nekom trenutku, energetsko ostrvo će biti opremljeno i tehnologijom za pretvaranje zelene energije u gorivo za brodove, avione i kamione.

  ​„Prilično je velika stvar što Danska dobija novo ostrvo. Mi jednostavno menjamo mapu. Ova odluka uspostavlja okvir za monumentalan inovativni projekat po pitanju zelene električne energije i to ne samo za Dansku, već i Evropu i ceo svet“, izjavio je danski ministar energetike Dan Jorgensen.

  ​Inače, Danska namerava da do 2030. smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 70 odsto u odnosu na nivo iz 1990.godine.

   

  Tagovi:
  struja, zelena energija, ostrvo, Danska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga