01:59 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1139
  Pratite nas

  Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o socijalnoj karti kojim je predviđena pravednija raspodela novca opredeljenog za socijalna davanja.

  Zakonom o socijalnoj karti predviđeno je uspostavljanje registra Socijalna karta, jedinstvene i centralizovane evidencije u elektronskom obliku, koja sadrži tačne i ažurne podatke o socijalno-ekonomskom statusu pojedinaca i sa njim povezanih lica i koja omogućava korisnicima podataka da obavljaju poslove obrade podataka radi utvrđivanja činjenica neophodnih za ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

  Zakon će početi da se primenjuje 1. marta 2022. godine.

  Skupština je usvojila i autentično tumačenje odredbe Zakona o sprečavanju korupcije, kojim je definisano na koga se odnosi pojam javni funkcioner.

  Pojam javni funkcioner u Zakonu o sprečavanju korupcije odnosi se na lica koja su neposredno birana od građana, kao i na lica koja bira, postavlja ili imenuje Narodna skupština, predsednik Republike, Skupština AP Vojvodina, Vlada Vojvodine, organi jedinica lokalne samouprave, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca i Vrhovni kasacioni sud.

  Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Lesoto u oblasti odbrane, kao i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o saradnju u oblasti protiv krijumčarenja migranata.

  Tagovi:
  socijalna davanja, Zakon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga