22:48 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 311
  Pratite nas

  Rusko tržište je širom otvoreno za srpske startapove, kao i saradnju sa IT sektorom Srbije, poručio je danas u izjavi za Tanjug predsednik Fondacije Skolkovo Arkadij Dvorkovič, koji u poseti Srbiji predvodi delegaciju inovativnih kompanija Naučno tehnološkog parka Skolkovo iz Moskve.

  Delegacija iz Moskve posetiće u toku dana Naučno - tehnološki park Beograd, gde će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić.

  Dvorkovič ističe da srpski IT sektor ima veliki potencijal i da je odlično pozicioniran za proboj na evropsko i globalno tržište.

  „Očekujem da ćemo danas proširiti saradnju i zajedno pronaći rešenja koja će biti naročito korisna u procesu digitalizacije srpskog zdravstvenog sistema“, rekao je Dvorkovič.

  Dodaje da će se na sastanku sa premijerkom Brnabić razgovarati i o inovacionim rešenjima ruskih inovacionih kompanija u oblasti dijagnostike u zdravstvu, energetskoj efikasnosti, sajber bezbednosti i drugim temama.

  „Nadamo se da će najbolje srpske start firme koristiti inovaciona rešenja iz Rusije, a mi ćemo im pomoći da uđu na rusko tržište. Takođe, nadamo se da će srpske institucije i vlada podržati ruske inovacione timove na srpskom tržištu“, kazao je Dvorkovič.

  Očekujemo uspešne priče već ove godine, dodao je on.

  U delegaciji Skolkova su predstavnici vodećih inovativnih kompanija iz različitih oblasti nauke i privrede.

  U moskovskom Inovacionom centru Skolkovo krajem prošle godine održan je četvorodnevni onlajn program u kome su učestvovale srpske startap kompanija, uz podršku Privredne komore Srbije (PKS), kabineta predsednice Vlade Srbije, Nacionalnog tehnološkog parka (NTP) Beograd, NTP Čačak i regionalnih klastera.

  U PKS kažu da su prepoznali da tržište Ruske Federacije ima ogroman i nedovoljno iskorišćen potencijal za naše inovativne kompanije, kako iz oblasti IT industrije, tako i drugih grana privrede.

  Tagovi:
  Arkadij Dvorkovič, Rusija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga