02:41 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 117
  Pratite nas

  Ukupna vrednost sadašnjih gubitaka u struji iznosi skoro 200 miliona evra, od čega bi opravdano bilo negde oko 140 miliona evra. Krađu struje treba svesti na minimum, stara brojila zameniti novim, „pametnim” i krenuti s daljinskim očitavanjem potrošnje.

  Vest skupštinskog Odbora za energetiku da su tokom 2019. godine gubici električne energije bili veći do 11 odsto, što znači da termoelektrana „Kostolac”, radi samo za gubitke, kako je izjavio Dejan Popović, predsednik Saveta agencije za energetiku, ponovo je otvorilo pitanje investicija u „Elektroprivredu Srbije”, ali i ko pravi i plaća te gubitke.

  „Planiranje smanjenja gubitaka je permanentan cilj distribucije“, kazao je Popović i naveo da će se uvođenjem pametnih brojila gubici svesti na najmanju moguću meru.

  Mr Željko Marković, bivši direktor u EPS-u, konsultant za energetiku u „Diloitu“, naveo je da gubici mogu da budu manji ukoliko se prestane ili svede na minimum krađa električne energije, zamene stara brojila novim pametnim i krene s daljinskim očitavanjem potrošnje struje.

  Potrebna je zamena merne infrastrukture i zamena postojeće, dotrajale mreže i ulaganje u njenu izgradnju i modernizaciju.

  „Ukoliko se uzme u obzir trenutna cena električne energije po kojoj se ugovaraju godišnje isporuke od oko 56 evra po megavat-času, ukupna vrednost sadašnjih gubitaka u struji iznosi skoro 200 miliona evra, od čega bi opravdano bilo negde oko 140 miliona evra. Što pokazuje da postoji mogućnost da se uštedi oko 60 miliona evra godišnje“, rekao je Marković za Politiku.

  kontrolna soba preduzeća koje se bavi distribucijom električne struje
  © CC0 / Pixabay
  Gubici u prenosu i distribuciji struje su neminovni, ali se pravilnim izborom prenosnog i distributivnog elektroenergetskog sistema mogu svesti na razumnu meru.

  „Uvođenje „pametnih” brojila sa mogućnošću daljinskog očitavanja predstavlja ozbiljan višegodišnji projekat vredan stotine miliona evra, što predstavlja veliku investiciju, pa nije za očekivati da će se to uraditi brzo. Važno je i da se pored ulaganja u mernu infrastrukturu, podjednako investira i u sanaciju i modernizaciju elektrodistributivne mreže, jer će se na taj način osim smanjenja gubitaka umnogome poboljšati i kvalitet isporuke struje i smanjiti broj kvarova, što donosi dobro i operatoru i krajnjem kupcu, kroz smanjenje troškova održavanja“, naglašava on.

  Prema njegovim rečima, gubici u prenosu i distribuciji električne energije predstavljaju zbir tehničkih i netehničkih gubitaka.

  Prvi imaju fizičku dimenziju, jer prilikom proticanja struje kroz provodnike, usled njihovog otpora, dolazi do zagrevanja, i određeni deo električne energije koja se prenosi pretvara se u toplotu.

  Stoga se gubici u prenosu i distribuciji električne energije ne mogu izbeći, odnosno ne postoji prenos i distribucija bez tehničkih gubitaka, ali se pravilnim izborom prenosnog i distributivnog elektroenergetskog sistema oni mogu svesti na razumnu meru.

  „Netehničke gubitke je u idealnom slučaju moguće eliminisati, jer oni predstavljaju gubitke energije zbog grešaka u očitavanju brojila, neispravnosti pojedinih mernih uređaja i krađe struje“, kazao je Marković.
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga