22:17 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 02
  Pratite nas

  Tokom pandemije virusa korona onlajn trgovina je doživela procvat svuda u svetu, a podaci Narodne banke Srbije (NBS) o transakcijama u našoj zemlji pokazuju da su Srbi trgujući na internetu potrošili na desetine milijardi dinara.

  Prema podacima NBS o transakcijama u tri najznačajnije valute u našoj zemlji - dinarima, evrima i dolarima, primetno je da su onlajn dinarske transakcije "eksplodirale".

  Tako je 2020. godine dinarskih transakcija obavljenih upotrebom kartica i e-novca bilo više od 14 miliona, a njihova vrednost je bila čak preko 32 milijarde dinara. Samo godinu dana ranije, 2019, broj transakcija je bio duplo manji - sedam miliona, a vrednost oko 18 miliona dinara. 

  Transakcija u evrima je bilo brojčano manje - skoro 3,5 miliona, a njihova vrednost procenjena je na oko 120 miliona evra. Broj transakcija u dolarima - skoro tri miliona, vrednost - oko 63 miliona dolara. Ove transakcije nisu zabeležile toliki rast kao dinarske, a one u evrima su čak zabeležile i pad u odnosu na 2019. godinu.

  "Tokom 2020. godine je, kao i u poslednjih nekoliko godina, porastao broj transakcija karticama i elektronskim novcem u svrhu internet kupovine robe i usluga, pri čemu je broj transakcija u dinarima, evrima i američkim dolarima povećan za 64,44 odsto. Ako se u obzir uzmu samo transakcije u dinarima, rast je impresivan, imajući u vidu da je u godini za nama izvršeno čak 103,76 odsto transakcija više nego u 2019, a porast vrednosti iznosi 81,46 odsto", navela je Narodna banka Srbije u saopštenju.

  Šta se najviše kupovalo?

  Kako su iz Privredne komore Srbije (PKS) rekli za B92, prvo mesto pripalo je odeći, a drugo sportskoj opremi (isključujući sportsku odeću). Sledi elektronika za potrošače i kućni uređaji, kompjuteri, tableti, mobilni telefoni i dodatna oprema, dostava iz restorana, lanaca brze hrane i ketering servisa, nameštaj i oprema za kuću, igračke za decu, štampane knjige, magazini i novine, hrana i piće iz prodavnica ili od dostavljača gotove hrane.

  Još jedan zanimljiv podatak došao je iz Privredne komore Srbije. Naime, poređenjem prvog i drugog kvartala 2020. godine, uočava se i rast na tržištu ekspres usluga u unutrašnjem saobraćaju od 23 odsto. Porast obima prisutan je u svim stopama mase, ali je najveći rast ostvaren kod pošiljaka koje sadrže robu mase od 501 gram do jednog kilograma.

  Pošiljke koje sadrže robu su u skoro svim stopama ostvarile rast veći od 20 odsto.

  Tagovi:
  NBS, kupovina, onlajn, onlajn prodavnica, internet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga