21:13 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  47134
  Pratite nas

  Američko Ministarstvo trgovine objavilo je odluku o primeni antidamping carina na uvoz legiranog aluminijumskog lima iz 18 zemalja, među kojima se nalazi i Srbija.

  Carina na uvoz aluminijumskog lima iz Srbije iznosiće 25,84 odsto umesto 11,67 odsto koliko je bilo predviđeno preliminarnom odlukom iz oktobra prošle godine, objavljeno je na zvaničnom veb sajtu američkog ministarstva, prenosi Tanjug.

  Prema proceni ovog ministarstva, uvoz aluminijuma iz Srbije u SAD vredeo je 2019. godine 9,8 miliona dolara.

  Pored Srbije, na listi se nalaze: Bahrein, Brazil, Hrvatska, Egipat, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Oman, Rumunija, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Tajvan, Turska, Grčka i Južna Koreja. 

  Najviše je povećana carina na uvoz aluminijuma iz Nemačke, sa 49,40 odsto na 242,80 procenata, i na uvoz iz Brazila - sa 49,61 na 137,06 posto.

  Što se tiče zemalja iz okruženja, carina na uvoz aluminija iz Hrvatske iznosiće 3,19 posto, i blago je smanjena u odnosu na preliminarnu odluku o stopi od 3,22 procenta, za Sloveniju je utvrđena stopa od 13,43 odsto, a za Rumuniju od 37,26 posto.

  Prema Grčkoj i Južnoj Koreji će se primenjivati nulta carinska stopa.

  Ovi nameti se nadovezuju na 10-procentne carine koje je administracija bišeg američkog predsednika Donalda Trampa uvela prošle godine pozivajući se na zakon o nacionalnoj bezbednosti.

  Konačna odluka o novim stopama doneta je samo nekoliko sati nakon što je Senat velikom većinom glasova potvrdio izbor Đine Rejmondo za novu ministarku trgovine.

  Tagovi:
  aluminijum, povećanje carina, carina, Srbija, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga