01:03 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 241
  Pratite nas

  Kipar, Grčka i Izrael potpisali su danas inicijalni sporazum o izgradnji najdužeg i najdubljeg podvodnog strujnog kabla na svetu.

  Projekat će koštati oko 900 miliona evra, a kabl će prolaziti po dnu Sredozemnog mora i povezaće električne mreže tri zemlje.

  Posle potpisivanja memoranduma o razumevanju sa kolegama u Nikoziji, izraelski ministar energetike Juval Štajnic je izjavio da će projekat pod nazivom „Evroazijski interkonektor“ pružiti rezervni izvor energije u vanrednim okolnostima.

  Kiparska ministarka energetike Nataša Pilides rekla je da ovo predstavlja „odlučujući korak ka okončanju energetske izolacije ostrva, a samim tim i naše zavisnosti od teških goriva“.

  Prema navodima izraelskog Ministarstva energetike, kabl će imati kapacitet od 1.000 do 2.000 megavata. Očekuje se  da će biti završen do 2024.

  Sa dužinom od oko 1.500 kilometara i maksimalnom dubinom od 2.700 metara, to će biti najduži i najdublji podmorski kabl za električnu energiju koji je ikad izgrađen, ističe se u saopštenju izraelskog ministarstva.

  Pokriće tri dela Mediterana, odnosno oko 310 kilometara između Izraela i Kipra, 900 kilometara između Kipra i Krita i 310 dodatnih kilometara između Krita i kopnenog dela Grčke, navodi Rojters.

  Kako se dodaje, Evropska unija je ovo prepoznala kao projekat od zajedničkog interesa, navodeći da je spremna da ga delimično finansira.

  Tagovi:
  Grčka, Kipar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga