15:58 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 1029
  Pratite nas

  Konzorcijum kompanija „Eni-Novatek“ za nekoliko dana počinje prvo istražno bušenje nafte u Crnoj Gori, a sinoć je stiglo postrojenje koje će obavljati taj posao u crnogorskom podmorju.

  Posada je do danas bila u karantinu u Podgorici i počelo je njihovo ukrcavanje na postrojenje „Topaz Driler“, nakon čega sledi pozicioniranje platforme i inspekcijski nadzor koji vrši nezavisna revizorska kompanija ADC koja ima 30 godina iskustva u inspekcijama bušećih platformi, naveli su iz Uprave za ugljovodonike.

  Uporedo sa inspekcijom, na platformu će se dopremati oprema potrebna za bušenje koja se nalazi u Logističkoj bazi u „Luci Bar“, prenosi RTCG.

  Ukoliko pripremne aktivnosti budu realizovane planiranom dinamikom, prvo istražno bušenje će početi u ranije najavljenom roku, 25. marta.

  Planirano je da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28 kilometara od obale i buši se na dubini od 6,5 kilometara, traje između 120 i 180 dana, a do kraja godine će biti poznato da li na toj lokaciji postoje komercijalna nalazišta ugljovodonika.

  Druga istražna bušotina biće nešto bliža obali, na oko 18 kilometara udaljenosti, biće znatno plića - ne dublja od 1.500 metara, dodaje se u saopštenju.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga