19:01 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1770
  Pratite nas

  U Banjaluci je danas potpisan sporazum o izgradnji magistralnog gasovoda dužine 325 kilometara koji će ići trasom uz auto-put od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada, a čija je procenjena vrednost oko 125 miliona evra.

  Sporazum su potpisali direktor preduzeća „Gas-Res“, Ljubo Glamočić i direktor „Srbijagasa“, Dušan Bajatović, u prisustvu ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića.

  Reč je o gasovodu "Nova istočna interkonekcija Republike Srpske/BiH i Srbije" na pravcu granica Srbije/BiH - Bijeljina - Banjaluka - Prijedor - Novi Grad.

  Đokić je rekao da je ovim sporazumom definisana saradnja koja će se u narednim godinama odvijati između kompanija „Gas-Res“ i „Srbijagas“.

  „Ove kompanije imaju zadatak da realizuju strateški plan koji je od posebnog i nacionalnog interesa za Republiku Srpsku, a to je izgradnja gasovoda kroz Republiku Srpsku, odnosno gasifikacija Srpske“, istakao je Đokić.

  On je rekao da će magistralni gasovod ići trasom uz auto-put od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada.

  „Ovaj gasovod će u velikoj meri doprineti bržem ekonomskom razvoju Republike Srpske, poboljšanju standarda i kvaliteta života koji će koristiti gas umesto drugih energenata. Sa ovim projektom biće otvoreno novo razdoblje života građana i razvoja Srpske“, istakao je Đokić.

  On je podsetio da se u realizaciji Strategije razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine, koja je ranije usvojena u parlamentu Republike Srpske, kao jedan segment nalazi gasifikacija Republike Srpske.

  Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, rekao je da je ovaj gasovod razvojni projekat koji je važan za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH.

  On kaže da su za sada rezervisane količine na Balkanskom toku, odnosno na interkonektoru koji ide od bugarske do mađarske granice, i da potencijalno za Republiku Srpsku iznose 800 miliona metara kubnih. Naveo je da će ovaj gasovod biti u vlasništvu Republike Srpske, odnosno preduzeća „Gas Res“, ocijenivši da je ovaj projekat važan za razvoj Srpske i industrijskih zona, prenela je RTRS.

  Tagovi:
  Republika Srpska, gasifikacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga