00:16 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  33175
  Pratite nas

  Za pet godina iz rečnih korita, sa njiva, iz domaćinstava, raznih deponija prikupljeno je 1.100.000 tona otpadnog gvožđa. Toliko je mini-železara u Sremskoj Mitrovici pretopila sekundarnih sirovina i napravila proizvode, koje nema niko u okruženju - betonski čelik, neohodan u građevinarstvu.

  Za podsticaj domaće privrede, za jednu od najvećih grinfild investicija - "Metalfer stil mila", stigao je i žig "Čuvarkuća".

  Zbog njih su brojni Sremci, kažu, zamenili dotrajale gvozdene ograde i bicikle. Od starih smederevaca, lonaca, šasija automobila do veš-mašina, mesečno u topinici završi 28.000 tona otpadnog gvožđa.

  Šef proizvodnje u topionici Nikola Zlatković navodi za RTS da peć proizvede 76 tona na sat, a kran podigne 60 tona istopljenog čelika.

  Peć se ne gasi u topionici, a uz četiri smene u valjaonici, ne prekida se ni prerada užarenih čeličnih gredica.

  Rukovodilac proizvodnje u novoj valjaonici Rade Jarac kaže da od čelične gredice valjaju rebrastu armaturu i čeličnu žicu koja se ugrađuje u mostove, zgrade i sve što se gradi u Srbiji i okruženju.

  Zbog potreba i potražnje, zaokružili su proces. Otkupili valjaonicu od prethodnog investitora, a uz staru prošle godine otvorili i savremenu valjaonicu. 

  Povećanjem kapaciteta na 200.000 tona, tri puta su povećali broj radnika.

  "Većina nas je iz ovih krajeva i lakše je, sve je automatizovano", ističe Đorđe Belovuković iz Ravnja.

  Tatjana Lotocki iz Sremske Mitrovice kaže da je dobila posao preko programa "Moja prva plata".

  "Jako sam zadovoljna, radim u IT sektoru i brzo posle dva, tri meseca mi je firma ponudila ugovor o radnom odnosu", priča Lotocki.

  Od livade do mini-železare za 12 godina

  Sve što se napravi, odmah se i proda. Za 12 godina od livade do mini železare uloženo je skoro 100 miliona evra domaćeg kapitala. U sremskoj metalurgiji - na čelu žena.

  Žig "Čuvarkuća" je nešto na šta su izuzetno ponosni, s obzirom na to da se svi njihovi dobavljači nalaze na teritoriji Srbije, kao i većina kupaca.

  "Mi zajedno jačamo domaću privredu. Ako muškarac u metalurgiji mora da dâ 100 odsto od sebe, žena mora 200 odsto, tako da nema zaustavljanja, nema pauze", kaže direktorka "Metalfer stil mila" Jelena Zakonović.

  Pauze nema ni u investicijama. Da iz dimnjaka izlazi samo vodena para uložili su milion, a u novu valjaonicu više od 55 miliona evra.

  Tagovi:
  prerada otpada, čelik, železara, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga