11:32 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  113252
  Pratite nas

  Svega deset kompanija u svetu kontroliše skoro svu hranu i pića koja konzumiramo svaki dan.

  Kompanije: „Nestle“, „Pepsiko“, „Koka-kola“, Unilver“, „Danone“, „Dženeral mils“, Kelogs“, Mars“, „Asošijeted Britiš fuds“ i „Mondelez“ – svaka zapošljava hiljade radnika i zarađuje više milijardi na godišnjem nivou.

  ​Kako bi naterali kompanije da naprave pozitivne promene u svom radu i kako bi kupac bio svestan ko kontroliše brendove koje kupuje – Oxfam je napravio veliku infografiku koja prikazuje kako su potrošački brendovi u stvari povezani, prenosi N1 pisanje „Biznis insajdera“.

  U nastavku vam predstavljamo vrednost svake od spomenutih kompanija.

  1. „Kelogs“ – Prihod 2015. godine: 13, 5 milijardi dolara. Pored „Frut lupsa“ i „Frosted Flejksa“, „Kelogs“ je takođe vlasnik brendova kao što su „Pringls“, „Čiz it“ i „Ego“.
  2. „Asošijeted Britiš fuds“– Prihod 2015. godine: 16,6 milijardi dolara. Kompanija je vlasnik brendova kao što su „Dorset sirials“, „Tvinings“ ti i „Primark“.
  3. „Dženeral mils“ –Prihod 2015. godine: 17, 6 milijardi dolara. „Dženeral mils“ je najpoznatija po žitaricama „Čerios“ i „Čex“, ali takođe su vlasnici „Joplajta, „Hamburger helpera“ i „Beti krokera“.
  4. „Danone“ – Prihod 2015. godine: 24, 9 milijardi dolara. Najpoznatiji su po jogurtima „Aktiva“, Jokranč“ i „Oikos“.
  5. „Mondelez“ – Prihod 2015. godine: 29, 6 milijardi dolara. Kompanija koja je milijarde stekla na osnovu brendova „Oreo“, „Trident žvake“ i „Saur peč kids“.
  6. „Mars“ – Prihod 2015. godine: 33 milijarde dolara. Mars ne treba posebno predstavljati, a najpoznatiji je po brendovima „MiM“, „Ankl Bens riža“, „Starbast“ i „Orbit“.
  7. „Koka-kola“ – Prihod 2015. godine: 44, 3 milijarde dolara.
  8. „Unilever“ – Prihod 2015. godine: 59, 1 milijarde dolara. Ova korporacija je vlasnik brendova kao što su dezodoransi „Aks“, „Lipton čaj“, „Magnum“ sladoled i majoneza „Hellmans“.
  9. „Pepsiko“ – Prihod 2015. godine: 63 milijarde dolara. „Pepsiko“ je vlasnik brendova kao što su žitarice „Kajaker“, „Čitos“ i „Tropikana“.
  10. „Nestle“ – Prihod 2015. godine: 87 milijardi dolara. Pored slatkiša za koje svi znamo, „Nestle“ je vlasnik brendova „Gerber“ dečija hrana, „Perijer“, Diđorno“ i „Hot pakets“.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  Nestle, Koka-Kola, piće, hrana, kontrola, korporacije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga