11:38 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 122
  Pratite nas

  U postupku privatizacije u Srbiji do 31. decembra bilo je 79 preduzeća, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić.

  U poslednjem kvartalu 2020. godine Ministarstvo privrede Srbije platilo je po ugovorima o dodeli sredstava za podsticaje 5,7 milijardi dinara, a po prethodno važećim propisima još 479 miliona dinara, rekao je Ljušić.

  Prilikom rasprave i usvajanja izveštaja Ministarstva u skupštinskom Odboru za privredu on je rekao da je za podizanje kapaciteta lokalne, regionalne i poslovne infrastrukture, kao i unapređenje turističkog i privrednog potencijala lokalnih samouprava u tom periodu utrošeno približno 400 miliona dinara.

  Istakao je da je sprovedeno devet postupaka javnih nabavki i zaključeno isto toliko ugovora o izvođenju radova čija je ukupna vrednost 487 miliona dinara.

  Naglasio je da Ministarstvo privrede učestvuje sa 292 miliona dinara u ukupnom iznosu a lokalne samouprave sa 194 miliona dinara.

  U postupku privatizacije do 31. decembra bilo je 79 subjekata, a tokom poslednjeg kvartala bila su tri javna poziva za prodaju i pet javnih poziva za prikupljanje pisama o zainteresovanosti, prenosi Tanjug.

  Početkom 2021. godine prodato je uspešno vodoprivredno preduzeće Smederevo.

  Ljušić je rekao da je u korpusu preduzeća od strateškog značaja i dalje njih sedam.

  Kod šest je u postupku usvajanja unapred pripremljenog plana reorganizacije, a za jedno je prihvaćen izveštaj o reorganizaciji i finansijskoj konsolidaciji.

  U četvrtom kvartalu 2020. godine ministarstvo je izradilo nacrte izmena i dopuna zakona o stečaju, licenciranju stečajnih upravnika, akreditaciji i predmetima od dragocenih metala.

  Ministarstvo privrede pratilo je i namensko korišćenje i opravdanost korišćenja uloženih sredstava a radi se i na bazi podataka privrednih subjekata koji su od 2015. do 2020. godine dobijali bespovratna sredstva kako bi njihov učinak mogao da se lakše prati, prenosi Politika.

  Tagovi:
  privatizacija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga