01:26 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 49
  Pratite nas

  Vlada Srbije usvojila je danas pet predloga zakona iz nadležnosti Ministarstva finansija, od kojih se tri odnose na treći paket mera pomoći građanima i privredi, a među kojima je i onaj koji se tiče isplate 60 evra svim punoletnim građanima, izjavio je za Tanjug ministar Siniša Mali.

  Jedan od njih je proširenje postojeće garantne šeme koja je formirana prošle godine u vrednosti od dve milijardi evra, a sada je proširena za dodatnih 500 miliona evra, kaže Mali.

  Ministar podseća da su to krediti koje banke daju privredi, a za koje garantuje država.

  Drugi predlog zakona, dodaje Mali, odnosi se na još jednu garantnu šemu za preduzeća koja su u lošijem finansijskom položaju, a vredna je 500 miliona evra.

  „Za te kredite država garantuje još više, ukoliko to preduzeće ne vrati kredit banci, deo vraća država u njegovo ime“, pojasnio je ministar.

  Treći predlog zakona je o isplati 60 evra svim punoletnim građanima, dodaje ministar, i podseća da prijava za tu vrstu pomoći počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja.

  Prijavljivanje za 60 evra biće isto kao i prošle godine, preko kol-centra i portala Uprave za trezor.

  „Pozivam sve građane da se jave. Mi ćemo prvih 30 evra isplatiti u maju, a narednih 30 evra u novembru. Samo jednom je neophodno da se prijavite da dobijete dva puta po 30 evra", rekao je Mali.

  Očekuje da će se taj Predlog zakona u naredne dve do tri nedelje naći u parlamentu i da će krenuti u primenu čim ga poslanici odobre.

  Ministar podseća da se prošle godine za pomoć od 100 evra prijavilo 6,2 miliona građana.

  „Time pokazujemo da su nam finansije i dalje stabilne, da imamo novca i želimo da pomognemo svim građanima s obzirom da se pandemija virusa korona produžila“, rekao je Mali.

  Četvrti Predlog zakona je zakon o osiguranju koji bi, kako kaže Mali, trebalo da reši pitanje društvenog kapitala u osiguravajućim društvima.

  „Prevashodno ovde mislim na tri društva – ’Dunav osiguranje‘, ’DunavRE‘ i ’Triglav osiguranje‘. Rešićemo tako što ćemo društveni kapital u tim institucijama raspodeliti tako da 70 odsto ide državi, 25 odsto sadašnjim i bivšim zaposlenima i pet odsto u akcijski fond“, objasnio je Mali.

  Na takav način će, kaže, biti izdefinisana vlasnička struktura u tim institucijama i „staviti tačka“ na društveni kapital koji i dalje postoji.

  Poslednji Predlog odnosi se na zakon o e-fakturama koji će, prema rečima ministra, poboljšati poslovanje privrednih subjekata.

  Tagovi:
  virus korona, pandemija, finansijska pomoć, Ministarstvo finansija, Siniša Mali
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga