05:43 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 4126
  Pratite nas

  Fortenova grupa, kojoj je sedište u Hrvatskoj, i britanska kompanija Nomad fuds limited potpisali su kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, a vrednost transakcije iznosi 615 miliona evra. Poslovna grupa zamrznute hrane se sastoji od društava Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom te nekoliko manjih povezanih društava.

  Kako je saopšteno, vrednost transakcije iznosi 615 miliona evra, na bazi bez gotovine i bez dugova, a njeno zaključenje je planirano za treće tromesečje 2021. godine. Po zaključenju, Nomad fuds će postati vlasnik Poslovne grupe zamrznute hrane, koja obuhvata proizvođače zamrznute hrane „sa prepoznatljivošću među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekoliko drugih zemalja Jugoistočne Evrope“, prenosi Jutarnji list sa naznakom „poslovno preuzimanje decenije“.

  S tradicijom dužom od pola veka, Poslovna grupa zamrznute hrane najveći je proizvođač i distributer sladoleda i zamrznute hrane na tržištima na kojima posluje.

  „Ovo je transformacijska transakcija za Fortenova grupu, a sva će se sredstva iskoristiti za smanjenje zaduženosti Grupe i stvaranje Fortenova grupe koja je, nakon mnogo godina, finansijski jaka i sposobna punom snagom da investira u sve svoje delatnosti“, rekao je Džejms Pirson, glavni finansijski direktor Fortenova grupe.

  „Zaključenjem ove transakcije ispunićemo ključni preduslov za optimizaciju kapitalne strukture, što će nam omogućiti da snažno investiramo u svoje biznise i podstičemo njihov budući rast“, poručio je u saopštenju Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

  Dovršenje transakcije zavisi od regulatornih odobrenja na merodavnim tržištima i deoničara Fortenova grupe. Upravni odbor Fortenova grupe, koji uključuje predstavnike najvećih deoničara, jednoglasno je podržao potpisivanje kupoprodajnog ugovora s Nomad fuds.

  Inače, kompanija Nomad fuds, sa sedištem na Britanskim Devičanskim Ostrvima, najveći je evropski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane.

  Ono što je zanimljivo kod te kompanije jest što u svom portfelju uopšte nema sladoled, pa bi akvizicijom Leda i Frikoma, osim preuzimanja dominantne uloge na tržištu zemalja bivše Jugoslavije, dobila i vrlo kvalitetan proizvod koji bi mogla da plasira kroz svoje već ustanovljene logističke lance u sedam velikih evropskih država gde drži lidersku poziciju u segmentu smrznute hrane, piše list.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Fortenova grupa, Frikom
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga